Banner
Banner
Banner








Example of Section Blog layout (FAQ section)
Az árapályhajózás fortélyai PDF Nyomtat Email
Írta: Balazs   
2014, APRIL 08, TUESDAY 07:38

2014.04.08.

Az árapály mozgásának – azaz a tengervíz vertikális irányú mozgásának, magyarul a dagály és apály váltakozásának –, és az ezzel együtt járó árapályáramlások ismerete, a tengerszint pillanatnyi magasságának és az áramlások irányának és sebességének kiszámítása főleg erős tengerjárású tengereken fontos. Bár az árkeltő erők alapvetően meghatározzák a tengerek víztömegének elmozdulását, a földrajzi tényezők miatt a Föld különböző pontjain eltérő nagyságú a dagály.

LAST_UPDATED2
Bővebben...
 
GPS és társai PDF Nyomtat Email
Írta: Balazs   
2014, MARCH 20, THURSDAY 09:16

2014.03.20.

Navigálunk hajókon, autókban, telefonokkal, beépített eszközökkel. Közvetítünk versenyeket jeladókkal, de hogy is működnek ezek, mi a lényegük? Igen részletesen mutatjuk be a navigációs rendszereket Horváth Csaba, a Jachtnavigátor nautikai enciklopédia szerzője segítségével. A cikk igyekszik átfogni a téma teljességét. Kiderül, miért ne használjuk általánosságban a GPS kifejezést, és miért helyes a GNSS, azaz a Global Navigation Sattelite Systems. Végig követjük a különböző rendszerek (GPS, RDF, DECCA, LORAN, OMEGA, NAVSAT, GLONASS, GALILEO, BeiDou-2, IRNSS, QZSS) fejlődését. A sok rövidítés ne ijesszen el senkit, érdekes olvasmány lesz, jó szórakozást!

LAST_UPDATED2
Bővebben...
 
A Global Navigation Satellite System (GNSS) PDF Nyomtat Email
Írta: Balazs   
2014, MARCH 11, TUESDAY 16:28

2014.03.11.

Eddig minden navigációs eszközt GPS-nek neveztünk, de ez egyre inkább nem helyes. Felnőttek a kontinentális konkurensek, hamarosan négy nagy globális helymeghatározó rendszer fog párhuzamosan működni. Az új összefoglaló név már a Global Navigation Satellite System, azaz a GNSS. A négy nagy rendszert és annak kiegészítőit nem a teljesség igényével ismertetjük. Erről egy nagyon jól összeállított előadást hallgathattunk meg Horváth Csabától egy hete, amit a közeljövőben mi is megjelenítünk. Szeretnénk, ha a jövőben nem minden eszköz és navigáció rendszer összefoglaló neve lenne a GPS, hiszen erre van önálló kifejezés. Ezt mutatjuk be az alábbiakban.

LAST_UPDATED2
Bővebben...
 
Versenyrendezői oktatás és vizsga PDF Nyomtat Email
Írta: Balazs   
2012, FEBRUARY 28, TUESDAY 23:55

2012.02.28.

Március 24-25-én Balatonfüreden kezdők számára tart versenyrendezői oktatást és vizsgát az MVSZ Versenyszervező és Rendező Bizottsága.

LAST_UPDATED2
Bővebben...
 
Vitorlázz velünk! szabályismeret az élvezetes versenyért PDF Nyomtat Email
Írta: Balazs   
2012, FEBRUARY 17, FRIDAY 08:07

2012.02.17.

Több évtizedes szakmai múlttal rendelkező hazai versenyrendezők tapasztalatai szerint a rajthoz álló vitorlázók jelentős része nincs tisztában a versenyekre vonatkozó hazai és nemzetközi (de nálunk is érvényben lévő) előírásokkal, szabályzattal. Még az egészen kis korukban vízre szállt és ott felnőtt versenyzők is hátrányban vannak a nemzetközi mezőnyben. Náluk a szabályos óvás okozott már több esetben gondot, nyert helyzetüket bukták el a tudatlanság miatt. Nagy problémát jelent a kódlobogók nem ismerete, a hangjelzések hiányos ismerete (ez különösen a nem olimpiai osztályban versenyzőkre igaz). Az útjog helytelen felmérése is sok konfliktust eredményez.

 

LAST_UPDATED2
Bővebben...
 
«ElsőElőző123KövetkezőUtolsó»

oldal 1 / 3
 
2024. 05. 02.
Ma Zsigmond napja van.

snewisport kereső

Vitorlázás

Utazási információk

on-line versenyközvetítés - LIVE tracking, & hírportál, e-mail: info snewisport hu I...I BHKE Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2007-2020. SNEWISPORT