Banner
Banner
Banner
IV. Svert Kupa - Könnyű szellők, komoly mezőny PDF Nyomtat Email
Írta: Balazs   
2018, SEPTEMBER 04, TUESDAY 17:10

Augusztus 11-12-ére hatalmas flotta érkezett Zamárdiba, hogy ismét részt vegyen a Balaton legrégebbi - ma is aktív - vitorlás versenyén. A tavalyi viharos idő helyett jóval visszafogottabb szél fogadta a versenyzőket, idén mind két nap sikerült futamot rendezni.

 

 

A SNEWISPORT már az első - frissen újjáélesztett - Svert Kupáról is beszámolt és közvetítette, akkor 67 egység nevezett, míg egy évre rá, 2016-ban már 122 hajó állt a rajtvonalon. Idén már a magas számú online nevezésből sejteni lehetett, hogy sok svertes hajó Zamárdi partjai felé veszi az irányt ezen a hétvégén, s valóban a pénteki nevezési nap vége felé már sorban álltak a jelentkezők a Bácskai utcai kikötőben. A mobil mólóhoz sorra érkeztek a Balaton távolabbi szegleteiből a hajók és az este nyolcórai kormányosi értekezletre meg is telt a terület. Náray Vilmos versenyvezető részletesen ismertette a szombati túraverseny menetét, majd mindenki futhatott a hajójához, mert az est leszálltával érkező erős szél bizony megrángatta a laza köteleket. Szerencsére nem történt semmi baj, csak a hajnali felhőszakadás áztatta alaposan a kikötőt.

 

 

Szombat reggelre elvonult a vihar, s még újabb nevező egységek érkeztek, mint például a Soponyai Géza kormányozta, Bolero nevű 25-ös Jolle. Ennek a hajóosztálynak a Svert Kupa ranglista verseny is volt egyben, komoly mezőny gyűlt össze Zamárdiban. Végül a Dell túraversenyre összesen 132 különféle egytestű svertes hajó és - külön értékelésben - kisebb katamarán nevezett.

 

 

Reggel 10-kor kifejezetten kellemes szélben rajtolt a mezőny, de aztán lassan gyengült a légmozgás. Így nagyon jól jártak azok, akik az elsők közt rajtoltak. Például a Diószegi Zoltán kormányozta Szárnyas Kenguru nevű Nacra Carbon 20-as katamarán, akik a többtestűek közül elsőként teljesítették a Zamárdi-Ezüstpart-Szántód-Tihany-Zamárdi pályát. Az egytestűek mezőnyét a Belight 18ft Skiff vezette, a korábbi Európa bajnok Ujhelyi-Gáspár Miklós irányításával, s meggyőző fölénnyel nyerték a versenyt, így ők vitték haza idén a Svert Kupát is. Mindkét hajó legénysége az aranyérem mellett egy-egy értékes Dell laptopot is átvehetett a szombati díjkiosztó ünnepségen. Az 10.30-kor rajtoló Ifjúsági túraversenyre elég kevés egység érkezett, ők viszont egy rövidebb - légvonalban mintegy kilenc kilométeres - pályán futottak, s így szinte mindenki végigért.

 

 

Az este hét órai díjkiosztóra nagyon sokan jöttek, teljesen megtelt a kikötő területe, s több százan figyelték, amint a verseny fővédnöke, Csákovics Gyula polgármester átadta az érmeket. Az Ifjúsági verseny egytestű kategóriáját a Lászlófi Levente kormányozta hajó nyerte, míg a többtestű kategóriában a Tácsik Máté irányította katamarán győzött, így ők kapták a Dell Alienware nyereményeket is. Zamárdi legjobb kormányosa Nánási Balázs lett, így ő vehette át az idén - nemrég elhunyt kiváló sporttársunk és a Svert Kupa Vitorlás Egyesület alapító tagja - Harsay János emlékére alapított vándordíjat Jani fiaitól. Az első Svert Kupa győztesének emlékére alapított Margó György vándordíjat  a legjobb klasszikus hajó, a Fabatka nevű 25-ös Jolle kormányosa, Kalfsbeek-Dobóczi Anna kapta. A 470-es osztályban a Boór Dániel kormányozta egység győzött, míg a Flaar 18-asoknál Déry Attila vitte be a győztes hajót. A 15-ös jollék közt a Kővári Tamás kormányozta SexyCsokoládé futott be elsőnek.

 

 

A 25-ös Jolléknál külön osztályban indultak az új és a klasszikus hajók, előbbiben a Bolero győzött Soponyai Gézával a kormánynál, míg utóbbiban a már említett Fabatka. A Kalózoknál az idei nyár svertes sztárja a Brompton nyert, Gerő Andrással. Az idén már külön hajóosztályt alkotó Saturn mezőnyben a Settenkedő volt a leggyorsabb, Dr. Csapó Imre irányításával. A legfeljebb 18 lábas katamaránok közül a Jankovics Gábor kormányozta hajó nyert, míg a nagyobb többtestűeknél a Szárnyas Kenguru. A kisebb  összevont jollék közt a Hajnal Ádám nyert, míg az 5 és 7 méter közti kategóriában természetesen a már említett Belight. A legnagyobb jollék versenyét a Café nyerte Sövény Bálinttal a kormánynál.  A díjkiosztó végére is maradt még egy ünnepélyes pillanat, a Magyar Vitorlás Szövetség elnökének oklevelét kapta Csákovics Gyula, a balatoni vitorlázás hagyományainak megőrzésében végzett munkájáért.

 

 

A részletes eredmények a svertkupa.hu oldalon olvashatóak.

 

Ezután következett a hagyományos vacsora és koccintás a vízparton, ismét összejött a svertes hajók lelkes csapata egy igazán jó hangulatú beszélgetésre, ünneplésre.

 

Volt remek babgulyás és finom bor a Pécsinger borászattól és a jó időben a Soproni is jól fogyott.

 

 

Vasárnapra két futam volt betervezve a Natur Zitrone pályaversenyre, de végül csak egyet sikerült lebonyolítani a leálló szélben. A rendezők a mezőnyt négy csoportra osztották, s színek szerinti lobogókkal rajtoltatták a trapéz pályán. Minden hajó kapott egy baumra köthető szalagot is, így nem volt kavarodás a sokféle egységből álló mezőnyben. 78 hajó nevezett a pályaversenyre, s az induló egységek legénysége kifejezetten lelkesen vágott neki a jól kitűzött pályának, bár a lassabb csoportnak végül rövidíteni kellett.

 

Így viszonylag korán következett a díjkiosztó, ahol összesen 11 hajóosztályban hirdettek eredményt, s a győztesek egy-egy értékes NaturZitrone ajándékcsomaggal térhettek haza. A 470-eseknél és a Flaar 18-asoknál a szombati túrafutam első helyezettjei nyertek és a 15-ös Jolléknál sem volt változás, miként a többtestű kategóriákban, illetve a legkisebb és a legnagyobb összevont jollék esetében sem. A 25-ös Jollék közül az Offroad lett az első Nagy Dániel irányításával. A Kalózoknál pedig a Németh Ferenc kormányozta egység nyert, míg a z összevont 5-7 méter közti kategóriában a Nánási Balázs kormányozta 18-as Skiff.  A részletes eredmények szintén a svertkupa.hu oldalon olvashatóak.

 

 

Ezek után már csak az elmaradhatatlan búcsú következett: Jövőre veletek ugyanitt!

 

A Svert Kupa Vitorlás Egyesület ezúton is szeretné megköszönni Zamárdi Város Önkormányzatának a sok segítséget a verseny lebonyolításához, A Zamárdi Vitorlás és Vizimentő Egyesületnek, hogy vigyáztak ránk, a Magyar Vitorlás Szövetségnek pedig a szakmai támogatást. Természetesen köszönjük a sok támogatást a Svert Kupa szponzorinak is: a Dell, a Heineken és a NaturZitrone, a Stihl, a Wellis, a Wellensteyn, a T-Systems, a Zimek, a Vízvonal Kft, a Pécsinger szőlőbirtok, a Totel segített, hogy létrejöjjön a IV. Svert Kupa, melynek médiatámogatói a Rádió1, a Porthole és az Aqua Magazin voltak.

 

 

A kétnapos Svert Kupa SNEWISPORT LIVE tracking kommunikációs partnere idén is a Vodafone volt, az esti kikapcsolódásunkat a dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet segítette. Köszönjük együttműködő partnereink bizalmát!

Svert Kupa galéria   >>>

 

 

fotó: snewisport

 

svert kupa - snewisport

LAST_UPDATED2
 
 
2024. 04. 19.
Ma Emma napja van.

snewisport kereső

Vitorlázás

Utazási információk

on-line versenyközvetítés - LIVE tracking, & hírportál, e-mail: info snewisport hu I...I BHKE Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2007-2020. SNEWISPORT