Banner
Banner
Banner
Egykezes'17 szóló tókerülő túra PDF Nyomtat Email
Írta: Balazs   
2017, JUNE 15, THURSDAY 20:52

Második alkalommal közvetítettük a Folbekboat hajók szóló tókerülő túráját. Az éjszakát is átkaroló közvetítés izgalmas lett, mivel a vártnál jobb szélben, izgalmas taktikai csatába kerültek a kormányosok. A tavalyinál jóval gyorsabban teljesített túra történéseit Szutor Ferenc, a Póstás kormányosa jegyezte le.

 

 

Jószeles tókerülés, izgalmas közvetítés Folkésok és barátaik társaságában a Póstás tollából:

 

Idén második alkalommal rendezte meg a Folkboat osztály a szóló tókerülő túráját, amire már nem csak folkék jelentkeztek. 9 Folkboat és 2 Elan is elindult, így összesen 11 hajó vágott neki az izgalmas Balatonkörnek.

 

A Folkboat Egykezes’16-on még csak négyen vettünk részt, de már akkor látszódott, hogy igen nagy érdeklődés övezi az eseményt nem csak osztályon belül, hanem azon kívül is. Rögtön tudtuk, hogy ezt a túrát idén is meg fogjuk rendezni, és az is körvonalazódni látszódott, hogy át fogja lépni a Folkboat osztály kereteit.

 

Az Egykezes’17-re ennek megfelelően már jóval tudatosabban készültünk. Tekintettel a túra kereteire és a szólóvitorlázás nem veszélytelen műfajára, meghívásos eseményt szerveztünk, amire végül a 14 meghívott hajóból 11 meg is jelent az Öregtihany kikötőben május 26-án péntek délután. (2 egység technikai hiba miatt nem tudott elindulni). A 11 hajóból végül 8an teljesítették sikeresen a távot, míg 3 hajónak szintén technikai okokból fel kellett adnia a túrát.

 

Az időjárás előrejelzések nem sok jóval kecsegetettek. A gyenge északias szelet vasárnapra gyenge keleti váltotta volna fel, így a papírforma szerint hosszú menetre készültünk.

 

A valóság ezzel szemben az volt, hogy a szombat reggeli kihajózáskor már stabil 7-8 csomós délnyugati szél fújt, amit persze egyetlen előrejelzés sem látott előre. Ennek megfelelően rögtön induláskor felkerültek a hátszélvitorlák és ezekkel robogtunk Fűzfő felé. Persze papírforma igyekezett érvényt szerezni magának, így valahol Csopak előtt északiasodni kezdett a szél ezzel átrendezve a mezőnyt. Azok jártak jól, akik az északi parthoz közel húzva hajóztak be a Fűzfői öbölbe. Innen ismét a spinakkereké volt a főszerep, hiszen az északi szélben takkváltás nélkül tudtunk lehúzni Keszthelyre.

 

Az éjszaka megint tartogatott meglepetéseket, hiszen egyik pillanatról a másikra teljesen megállt a szél, hogy aztán 1 órával később megérkezzen a határozott északkeleti. Bár az iránya nagyjából megfelelt az előrejelzések az ereje szerencsére nem. 15-17 csomós friss szélben krajcoltuk végig a Balatont faltól falig, néha deckvízig döntve a hajókat. A szembe jövő méretes hullámok próbára tették az embert és a technikát egyaránt.

 

 

A sok szélfordulónak és a taktikás hátszeles szakaszoknak köszönhetően alaposan széthúzódott a mezőny.

 

Míg tavaly a 4 Folkboat 1 órán belül futott be, idén csaknem 9 órára nőtt a differencia az élboly és az utolsóként befutó hajók között, ami nem jelenti azt, hogy nem voltak komoly csaták. Az első helyet végül egy navigációs hiba és mindössze kettő korrigált perc különbség döntötte el.

 

Igen jó időt futottunk, hiszen a leggyorsabb hajó 17 óra alatt, de a leggyorsabb Folke is alig több mint 20 óra alatt teljesítette a távot.

 

 

Így sem volt rövid menet, az egész éjszakán át tartó krajcolás sokat kivett belőlünk, de minden percét élveztük a túrának. A hosszú spinakkeres döngetést, a néma csöndes csillagos éjszakát, a napfelkeltét Tihany mögül, és a hosszú krajcot faltól falig.

 

Aki szokott egyedül vitorlázni az tudja, hogy van egy szavakba nehezen önthető hangulata annak, amikor az ember egyedül uralja a hajót és a szelet. Nincs kifogás, nincs bűnbakkeresés. Minden döntést egy ember hoz, Ő is hajtja végre és nem utolsó sorban a felelősség is az övé. Ez csak akkor működik jól, ha teljes az összhang a technikával, önmagunkkal és a természettel.

 

Aki nem szokott egyedül vitorlázni, az próbálja ki! Persze fontos a kellő alázat. A legkisebb banális hiba is végzetes lehet, így sokkal jobban oda kell figyelni minden apró mozdulatra.

 

 

Több osztály jelezte részvételi szándékát így jövőre szinte biztosan megrendezzük az Egykezes’18-at! Még több hajóval, reméljük legalább ilyen széllel és hangulattal!

 

Köszönjük az Anico Kft. (http://www.anico.hu) Támogatását, aki a VHF rádiókat biztosította részünkre, illetve a SnewiSport (http://www.snewisport.hu) támogatását is, akinek köszönhetően minden hajó követhető volt, és természetesen vissza is nézhető a túra útvonala.

 

Támogatóinknak köszönhetően folyamatosan figyeltük egymás mozgását és tartottuk a kapcsolatot, hogy rögtön észrevegyük, ha esetleg valaki segítségre szorul. Szerencsére erre nem volt szükség. Akik hiba miatt kiállni kényszerültek, ők is önerőből jutottak biztonságos kikötőbe.

 

 

Végül az eredmények:

 

Folkboat osztály

1. Natalie (F), Kovács János Balázs

2. Mormota (IF), Szamódi Zsolt Olaf

3. Gandalf (F), Ágostházy Imre

4. Póstás (F), Szutor Ferenc

5. Bodvica (IF), Bárczi Tamás

6. Srácok (IF), Varga Bálint

7. Anni (IF) – DNF, Nagy Imre

7. Chinquecento (F) – DNF, Ambrózy Görgy

7. Karakán (IF) – DNF, Bognár János

 

YS:

1. Aquanauta (Elan 333), Takács Gábor

2. Cloud Nine (Elan 31), Paksi PéterA hajók nyomvonalai itt megtekinthetők   >>>

 

Fotógalériák pedig a Folkboat Osztály FaceBook oldalán   >>>

 

 

A SNEWISPORT köszöni az Egyezes'17 LIVE tracking támogatóinak együttműködését!

snewisport  – Szutor Ferenc, Póstás (Porthole)

LAST_UPDATED2
 
 
2024. 06. 25.
Ma Vilmos napja van.

snewisport kereső

Vitorlázás

Utazási információk

on-line versenyközvetítés - LIVE tracking, & hírportál, e-mail: info snewisport hu I...I BHKE Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2007-2020. SNEWISPORT