Banner
Banner
Banner
Ismét Brightly győzelem az SBC-n PDF Nyomtat Email
Írta: Balazs   
2016, APRIL 25, MONDAY 20:11

A Sail-Ing Business Cup eddigi legmagasabb hajószámú versenyét közvetítettük április 16. és 23. között az Adriánról. Az öt versenynapon 18 csapat teljesítette a futamokat, egységesen Bavaria 40s vitorlásokkal. A legeredményesebb team Jordán Balázs kormányzásával a Brightly lett, Soponyai Géza a Vabekóval az ezüstérmet vehette át, a dobogó harmadik fokára pedig B&D érkezett Buranits Jenővel.

 

 

Szombaton délelőtt érkeztünk Biogradba, ahol azonnal elkezdtük az SRB-k beüzemelését. Délutánra már mind a 18 hajón üzemeltek a versenyközvetítéshez szükséges eszközeink, letesztelve, várva az első éles bevetést.

 

 

Vasárnapra mindenki átvette a hajóját, a kikötőben elvégzett beállítások után jöhetett a szabadedzés. Ám a 25-35 csomós jugó helyenként 40 csomós befújásokkal többeket a marinaban tartott. A Sea Rummers, Mobilitás, Vabeko, Klaszik, Jolle Team, RET, Regnum, Reunion, Red Shark, Kör-Ker-Eibinger és az MZH kihasználta a lehetőséget és a Pasman csatornában vitorláztak. A XIV. SBC vasárnap este kezdődött el hivatalosan a megnyitóvacsorával, amin közel 140-en vettek részt. Egyenként bemutatták a csapatokat és a rendezőséget, valamint hagyományosan külön köszöntötték és megajándékozták a mezőny hölgy tagjait.

 

 

Az első futam felépülő jugóban rajtolt el Biograd elől. Rajt után a Pasman-sziget alá húzódó csapatok jártak jól a frissüléssel, a kreuz szakaszon ez az oldal fizetett. A Visovac-szigethez a Vabeko érkezett leghamarabb és vezető pozíciójukat a hátszeles szakasz feléig tartották. A Klaszik és a Kör-Ker – Eibinger egyre közelebb került Sopiékhoz majd Czap Zoliékkal egy luvcsatába utat nyitottak a Klasziknak. A Klaszik mélységből érkezett a harmadik helyről az élre, amit egyre nehezebben tudtak védeni, de végül futamgyőzelemmel zárták a napot. Este főzőversenyt

 

 

A keddi második futam 20 csomós észak-keleti szélben zajlott. Az előrejelzések zivatart ígértek, és a felhőkép is e szerint alakult, így Sali elől indult a 10 mérföldes versenynap. Az élmezőnyben hamar kialakult a sorrend, élen a Brigthly, majd a Klaszik, Vabeko és Végre Arcok trió, de érkezett rájuk a B&D is. A Balabra-szigetet a Klaszik elsőként érte el, Lacsny Gergőéket a Brightly és a Végre Arcok követte. A 25 csomóig erősödő szélben a hátszeles szakaszon a Vabeko bevállalta a spinnakert, de nem hozott Sopiéknak akkor plusz sebességet, hogy ledolgozzák hátrányukat. A 2. futamot a Klaszik nyerte, mögöttük nagyon szorosan érkeztek a többiek. Jordán Balázsék egy hajóhosszal verték Németh Örséket a 2-3. helyen. A 8-9. helyre érkező AISS és Robtron között pedig alig egy méter különbség volt. A befutó után a Katina átjárón motoroztak át a csapatok. Amint átért mindenki a Kornati és Dugi Otok között elkezdett esni az eső. Mivel több futam nem volt kedden, voltak akik elindultak a Telascica irányába, mások a Kornati Nemzeti Park látványosságait vették célba. Késő délután volt amikor megérkezett a mezőny a panitulai (Piskera) kikötőbe.

 

 

Szerdán a kilenc órás csillagtúrával folytatódott a versenyprogram. A pontgyűjtést most elősegítette az időjárás, napsütés mellett 15-20 csomós szélben gyűjthették a mérföldeket és a pontokat a csapatok. A szerencsések háromszor is elérték a duplázó pontot dél és 16 óra között, majd egy team kivételével mindenki bevállalta a bónusz pontokért zajló véghajrát. Itt egy rövidebb és egy hosszabb táv között lehetett választani. A többség a kevesebb pontot érő rövidebb utat választotta, de akik bevállalták a hosszabb távot értékes 11 pont többlettel várhatták a végső sorrend kialakulását. A Hramina éttermében rendezett vacsorán hirdette ki a rendezőség a csillagtúra eredményét. Jordán Balázs a Brightly csapattal idén is megnyerte a csillagtúrát a Red Shark és a B&D előtt. A vacsora után Molnár Csaba kommentálásával visszajátszottuk és elemeztük a csapatok útvonalait.

 

 

Csütörtökre két futam volt tervezve, egy nappali és egy esti a Murter tengeren. Kora délután stabil hármas szélben kezdődött a 9 mérföldes kreuz szakasz a Dajna-szigetig. A táv felénél csökkent, majd szinte teljesen leállt a szél, de szerencsére mindenki elérte az első pályajelet. Ide a Végre Arcok értek elsőként a B&D, Vabeko és PGT előtt. Végül mentve a futamot maradt annyi szél, hogy a rendezőség rövidítéssel, egy 6 mérföldes hátszelezést követően a Kozina-szigetnél befuttassa a mezőnyt. Németh Örsék megszerezték SBC szereplésük első futamgyőzelmét, és szép eredményt ért el a PGT, Jolle Team és az MZH is.

 

 

Az esti futamot fél kilenckor sikerült elindítani. A teliholdas csillagos ég alatt kezdetben 4-5 csomós sebességgel tudtak vitorlázni a csapatok, de a rajt után alig egy órával teljesen kisimult a tenger. Gyönyörű volt a Hold ezüst fénye a vízfelszínen, de ez sajnos a futam végét jelentette. Mivel frissülésre belátható időn belül esély sem volt a rendezőség az éjszakai futam lelövése mellett döntött.

 

 

Pénteken már csak egy futam volt hátra és igen izgalmasnak ígérkezett. A tizennyolc hajós mezőnyből öt csapat állhatott rajthoz az abszolút első helyért és ez az izgalom azonnal láthatóvá is vált. Az első rajtot tömeges korai rajt miatt vissza is kellett hívni, de a második rajtnál is 4 csapat volt kint. Talán a túlzott adrenalin miatt senki sem vette figyelembe a visszahívó zászlót és azonnal szoros küzdelmek alakultak ki a Pasman csatornában (korai rajtosok: Végre Arcok, B&D, Sailing Mánia, Klaszik). A Vabeko hamar az élre vitorlázott Kör-Ker - Eibinger és az AISS Technologies előtt, a Brightly ekkor még csak az ötödik volt. Az első kör után Sopiék biztosnak láthatták az összetett verseny megnyerését, hiszen legalább 2 hellyel meg kellett előzniük Jordán Balázsékat. A Brightly azonban kemény hajrába kezdett és a második kreuz szakaszon sorra előzték meg az előttük lévőket, már ”csak” 400 méterre voltak a Vabekotól, ami a spizés végére 200 méterre csökkent. A dinamikájuk végig megmaradt, az utolsó kisebb szélfordulót Sopiék későn reagálták le és a Brightly megelőzte őket nem sokkal később pedig elsőként haladtak át a célvonalon. Második helyre érkezett Czap Zoli a Kör-Ker – Eibingerrel, a Vabeko harmadik lett. A mezőny hátsó részén is szoros végső küzdelem alakult ki. Bárdos Misiék a Sea Rummers és a Red Shark elé küzdötték fel magukat az utolsó egy mérföldön, ráadásul Kőváriékat az utolsó 200 méteren hajózta körbe és előzte meg Hermányi Zsolt is.

 

 

Négy év után újra megnyerte a Sail-Ing Business Cup-ot a Brightly. Jordán Balázsék taktikus vitorlázással 96 pontot gyűjtöttek a csillagtúrán az összetett értékelésben 8 pontosak lettek.

 

Soponyai Géza a Vabekoval szépen kezdett, az első futamon a második helyen futottak be. A verseny szoros és végig nyílt maradt a hét folyamán, az utolsó futamon dőlt el a végső sorrend, Sopiék 13 ponttal ezüstérmesek lettek a XIV. SBC-n.

 

Buranits Jenőék legjobb eredménye a 4. futamban elért 2. hely lett, ez is hozzájárult ahhoz, hogy a  B&D 16 ponttal az előkelő harmadik helyen zárta a versenyhetet.

 

 

XIV. Sail-Ing Business Cup hivatalos végeredménye:

 

 

 

 

Hajók útvonalainak visszajátszása


 

Fényképek a versenyről   >>>

 

 

 

snewisport

LAST_UPDATED2
 
 
2024. 04. 19.
Ma Emma napja van.

snewisport kereső

Vitorlázás

Utazási információk

on-line versenyközvetítés - LIVE tracking, & hírportál, e-mail: info snewisport hu I...I BHKE Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2007-2020. SNEWISPORT