Banner
Banner
Banner
Svert Kupa, a sikeres újraélesztés 86 év után PDF Nyomtat Email
Írta: Balazs   
2015, AUGUST 11, TUESDAY 15:10

Az anekdoták szerint 1929-ben már rendeztek Svert Kupát Zamárdiban, majd ezt követően alig 86 évet kellett várni a következő versenyre. Egy hónapos előkészület eredményeként szombaton újjáélesztették az uszonyos hajók versenyét, ahol kiemelkedően magas számú, 67 egység nevezett be szombaton kilenc óráig. Augusztus második hétvégéjén az időjárás is kegyes volt a keleti medence dél-nyugati oldalán, kellemes észak-keleti szélben rajtolhattak el 10 órakor a katamaránok és az egytestű hajók.

 

 

Ha a Svert Kupát röviden kéne megírni, nagyjából ez lenne: jó rendezés, jó pálya, jó szél, sok lelkes vitorlázó és ösztönző fődíjak. Nos, szombatra mindez összeállt Zamárdiban. Jött támogatónak a DELL és Zamárdi város, a pályát Ruják István tűzte ki, a versenyzők pedig minden korosztályból érkeztek számtalan svertes hajótípussal. Nem voltak fizetett kormányosok és mancsaftok, mindenki a saját hajóját vitte saját csapatával, vagy éppen a családjával. A versenyen részt vett dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke a Dáridó 25-ös jolle fedélzetén. A futam során jó volt látni ennyi felszabadultan, boldogan versenyző csapatot.

 

 

Augusztus 8-án, 10 órakor ismét elrajtolt a Svert Kupa. Az első pályajel az Ezüstpart kikötő előtt lett letéve, majd onnan Zamárdi nyugati végéig vitorlázott vissza a mezőny, innen a tihanyi bója után a Bácskai utcai kikötő előtt futhattak be. A 67 benevezett hajó között voltak többek között 15-ös, 20-as, és 25-ös jollék, 420-asok és 470-esek, 24-26 lábas Saturnok, Kalózok, Európa jolle, repülö hollandi, Flaar 18-asok, Nacra 20-asok, F18-as katamaránok.

 

 

A katamaránokat teljesen külön értékelték, itt egy Nacra Carbon 20-assal a leggyorsabb páros Diószegi Zoltán - Székely András lett 1 óra 23 perc 45 másodperces idővel, őket követte Bakonyi József - Forgács Zoltán és Szentiványi István - Somogyi Zsolt.

 

 

Az egytestűek versenyét az Orion nyerte Tönkő Gábor kormányzásával, Tönciék 2 óra 7 perc 31 másodperc alatt teljesítették a távot. 2 perccel utánuk futott be a Kis Tutti Aradi Sándor kormányzásával, majd a Vica Rózner Tamásékkal. Az egytestű és kéttestű kategória győztes csapata a főtámogató DELL ajándékát vehette át, egy-egy notebook-ot. Díjazták Zamárdi legeredményesebb csapatát is, a Café kormányosa Sövény Bálint volt, ők az egytestűek között az abszolút negyedik helyen értek célba 2 óra 10 perc 32 másodperces idővel.

 

 

A versenyen volt SNEWISPORT LIVE tracking. Az SRB-vel felszerelt hajók útvonalai visszanézhetőek a versenyarchívumból.

 

A verseny után Mátay Lászlótól szervezőtől megtudtuk, hogy előzetesen 20-30 hajó indulásával számoltak, a 67 csapat minden várakozásukat felülmúlta. A versenyt életben tartják, jövőre ismét lesz Svert Kupa Zamárdiban.

 

 

Hajók útvonalainak visszajátszása   >>>

 

Képek a versenyről   >>>

 

Részletes eredmények   >>>

 

 

 

snewisport

LAST_UPDATED2
 
 
2024. 04. 19.
Ma Emma napja van.

snewisport kereső

Vitorlázás

Utazási információk

on-line versenyközvetítés - LIVE tracking, & hírportál, e-mail: info snewisport hu I...I BHKE Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2007-2020. SNEWISPORT