Banner
Banner
Banner
Új Kenese-Keszthely rekordot állított fel az RSM DTM Sailing Team PDF Nyomtat Email
Írta: Balazs   
2014, OCTOBER 29, WEDNESDAY 07:41

2014.10.29.

1 óra 57 perc a Balaton hosszanti átvitorlázásának új rekordja, amely 2014. október 24-én dőlt meg, a rekordot az RSM DTM Sailing Team GC32-es katamaránja állította be. A korábbi idő így 25 perccel került megjavításra, amelyet a kétárbocos Fifty-Fifty katamarán tartott. A SNEWISPORT egyszerre két helyszínről közvetített, az adriai és a balatoni helyszín egyaránt izgalmas perceket adott a nézőknek.

LIVE tracking – Murter, Valetta, Kenese


Szeles, hideg reggel az Adrián, egy teljes nap kiesése után feszülten várjuk a csütörtöki futamokat. Elhagyjuk Murtert, mögöttünk a napsütötte havas Velebit fölött átbukni készülő felhők, itt ma is Bura lehet …. Éppen a X. Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság aktuális futamának a közvetítési térképe készül a szalonban, amikor csörög a telefon, hív Kacsa. Az idő sürget, de ezt a hívást érezzük, hogy most fogadni kell. Igen, erre vártunk szeptember óta, ”… holnap KK az RSM-mel, tudsz adni SRB-t?”. Öt perces logisztika a köbön, majd a rövid válasz, ”Természetesen, jó szelet, hajrá, hívjál, ha rajtoltok”. Nálunk éppen 20-30 csomós Bura fúj, a Balatonról is hasonló híreket kaptunk (természetesen ott nem a Buráról), éreztük, hogy ez most meg lesz az RSM DTM-nek, ha marad a szél még 24 órát. Az már csak hab volt a tortán, hogy a Wild Joe indulását is vártuk Máltáról. Pénteken az MTNB 7., egyben utolsó futamának rajtja után megjelent a térképen Kenese előtt a katamarán és jött a hívás: ”Szia, indulunk, mehet az online!”. És ment, párhuzamosan két LIVE tracking, a KK (Balaton) és az MTNB (Adria), a nézettség pedig folyamatosan nőtt. A tengeren a bajnoki cím sorsa és a dobogós helyek elérése nagy küzdelmet hozott a 30-40 csomós szélben, a KK mostoha körülmények között, 6 fokban és esőben, de jó szélben kezdődött. A Wild Joe még maradt Máltán. Pénteken eljött az őszi időszak legizgalmasabb közvetítési napja. A tengeren zajló eseményeket, ekkor már a befutót láttuk szabad szemmel is, a balatoni folyamatosan ment a kijelzőn.

 

Nekifutottunk - Kalocsai Zsolt, Kacsa KK beszámolója

 

Az idei szezonunk nem indult túl fényesen, számos technikai problémát kellett áthidalni, amit az új GC32-es kifejezetten új technológiája és a csapatunk szűnni nem akaró innovációs vágya okozott. Lépésről lépésre építkeztünk, a kékszalagon már meg tudtuk villantani, hogy az új hajó mire lehet képes. Sokat vitorláztunk és tanultunk az idei évben, ezt folytatjuk jövőre is számos új megoldással készülve. Észre sem vettük és a szezon már a hátunk mögött volt, ráadásul az elmúlt hetekben nem is vitorláztunk, ezért két dolgot roppant módon vártunk: egyrészt, hogy megérkezzenek a GC új alkatrészei, másrészt jött az évadzáró F18-as katamarán verseny, ráadásul kifejezetten bíztató volt az előrejelzés.

 

Sajnos az előrejelzés annyira biztató volt, hogy az évadzáró versenyt a rendezők lemondták, így szűnni nem akaró hiányérzetünk keletkezett, amit valahogyan orvosolni kellett …

 

Ekkor merül fel, hogy mi lenne, ha megpróbálnánk egy KK rekordkísérletet, hiszen azt a csapat amúgy is tervezte, ha nem idén, akkor legfeljebb jövő tavasszal. Felbuzdulva a spontán ötleten, pár rövid telefon után egyértelművé vált, hogy mindenki benne van a „buliban”, egyedül Lange Petit döntötte le a lábáról egy galád vírus, pótolhatatlan Petinket valahogy mégiscsak pótolni kellett, így helyette Kaiser Laci ült fel a hullámvasútra. A szokásos stabil csapattagok rögtön készen álltak a kalandra, így Kövér Laci alias Apa a BL ura és parancsolója, Fekete Andris alias Somi, aki egy budapesti családi kirándulást halasztott a rekordkísérlet miatt, Vándor Robi alias Rubik megszokott kormányosuk, akinek lassan repülőre is lesz jogsija és Kalocsai Zsolt alias Kacsa a GC32 csapat gründolója várták a nagy menetet. Mindenképpen említést érdemel Turos Laci, aki alaszkai körülmények között kísért minket a motorosban és ügyelt a rekordkísérlet biztonságos kivitelezésére, Cserta Gábor, aki fantasztikus fotókat készített a menetről, a SNEWISPORT az on-line nyomkövetést tette lehetővé Lange Peti pedig a partról on-line közvetített és kommentált. Nem volt kérdés a csapat összeállt!

 

Belevágtunk

 

Szerdán és csütörtökön rendesen fütyült az északi szél, komoly hidegfront betörés volt, így úgy döntöttünk, hogy a még mindig kitartóan fújó északi szélben pénteken vágunk neki a távnak. Reggel 8 órakor találkoztunk Balatonlellén a lellei Bavaria Yacht Clubban, a GC32 otthonában. Korán reggel még 30 csomó feletti szél fújt, így kétséges volt, hogy tudunk-e daruzni. Fél tízre kicsit csillapodott a szél, így óvatosan nagy körültekintéssel vízre tettük az RSM DTM Sailing Team GC32-es katamaránját.

 

A repülő katamaránozás a vitorlázás forma 1-es kategóriája, így a technika ellenőrzése minden menet előtt kötelező, hiszen a csapat épsége mindenek előtt jár. Miután ezen is túl voltunk a szokásos repülő üzemmódban átvontattuk a katamaránt Kenesére, gyorsan felszereltünk és Kacsa –azaz személyem- már ment is az állomásra a szokásos futást teljesíteni. Az állomáson a fekete vizesre ázott ruházattal elsőre valamilyen MÁV ellenőrök ellenőrének nézhettek, hiszen a pecsét és az aláírás kérésekor azt kérdezték, hogy melyik vonat menetrendjét kívánom ellenőrizni és egyébként meg „becsszó minden pontosan érkezik”.

 

Gyorsan próbáltam megnyugtatni a pénztárost, hogy vitorlázó vagyok nem MÁV ellenőr, így kétkedő mosollyal már nyomta is a pecsétet az előre erre a célra készített nyomtatványra, ráírta az időt: 13 óra 22 perc. Ezt követően gyors futás, indulás 13 óra 27 perckor Keneséről.

 

A korábbi 20 csomó feletti szél folyamatosan gyengült a keleti medencében, így 10 csomó körüli szélben vágtunk neki a távnak. Kenesétől a Tihanyi csőig 17-20 csomós sebességgel haladtunk, a hajót nagyrészt sikerült teljesen a levegőben tartani, a szignifikáns szélkihagyásoktól eltekintve, amikor 10 csomó körüli sebességre esett vissza sebességünk.

 

 

LIVE tracking, az RSM DTM útvonala   >>>

 

A repülés élvezetes volt, az esőcseppek kisebb tűként szurkálták az arcunkat, kétszer keményen belecsapódtunk a Balaton vízébe. Az első kemény landolás során Kaiser Laci tigrisbukfence az első hálóban megörvendeztette a csapatot.

 

 

A nagyobb C0-t nem hoztuk el, így be kellett érni a kisebbel, ami folyamatosan fenn volt, ezt Apa kitartóan csörlőzte, Kacsa a nagyvitorlát kezelte, Somi meg intézett minden mást, kisebb megnyugvást követően a travellert. A keleti medencében a csúcssebességünk 23,2 csomó volt (43 km/h), összességében tisztességes átlagsebességgel haladtunk Tihany felé. A Tihanyi takarásba 14 órakor értünk, a jó széliránynak köszönhetően 7 perc alatt áthaladtunk a csövön. Ekkor 10 csomó körüli átlaggal haladtunk, nem véletlenül merült fel a csapatban, hogy milyen jó lett volna, ha 2 órával korábban indulunk, hiszen ekkor lényegesen jobbak voltak a körülmények.

 

Tihany után egészen Balatonakali magasságáig a szél az északi front erejét meghazudtolta, ezért messze nem tudtuk kihasználni a GC32 menettulajdonságait, így nem volt mást tenni Rubiknak élesebben kellett vinnie a járgányt, mint a tervezett 248 fokos irány, a megtett táv így növekedett. A C0-t is le kellett szedni, ami egyre jobban döntötte a félszeles menetben a hajót, maradt a fok és a nagyvitorla, de így is repültünk. Balatonszárszót elérve már látszott, hogy a szél folyamatosan frissülni fog, innen már az átlagsebesség folyamatosan 20 csomó felett volt.

 

 

Szárszót követően egyre gyorsult a GC32 és az irányszög is kitűnő volt, 22 csomó körül szárnyaltunk, majd Balatonboglár után a sebességünk folyamatosan 25 csomó fölé került, ekkorra a társalgási szókincs két alapvető szóra szűkült: nyiss, zárj (mármint a fokot és a nagyvitorlát)! A Badacsonytomaj-Fonyód tengelyt elérve a repülő hajó igazán elemében érezhette magát - hiszen a sebesség tovább nőt - ekkor értük el a korábban már megtapasztalt csúcssebességünket, ami 30,3 csomó volt. A györöki csücsköt 15 óra 25 perckor érintettük, ekkor már látszott, hogy az elmúlt 1 óra szárnyalásának köszönhetően meglesz az új rekord, a kérdés mindössze annyi volt, hogy sikerül-e 2 óra alatt teljesíteni a távot?

 

Megcsináltuk

 

Györöktől kevesebb, mint 20 perc alatt sikerült elérnünk a keszthelyi mólót, majd ismét gyors futás és pecsételés a keszthelyi vasútállomáson. Szerencsére nem volt nagy sor a pénztárnál, no meg a TEK-es jelmezem hatására gyors adminisztráció következett, a regisztrált idő pedig 15 óra 49 perc volt, így 2014. október 24-én megszületett az első 2 óra alatti Kenese-Keszthely rekord: 1 óra 57 perc.

 

 

Sailing Team RSM DTM Hungary KK csapattagok:

Vándor Róbert

Kövér Laszló

Fekete András

Kaiser László

Kalocsai Zsolt

 

 

LIVE tracking: SNEWISPORT

fotó: Cserta Gábor

 

 

snewisport

LAST_UPDATED2
 
 
2023. 12. 06.
Ma Miklós napja van.

snewisport kereső

Vitorlázás

Utazási információk

on-line versenyközvetítés - LIVE tracking, & hírportál, e-mail: info snewisport hu I...I BHKE Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2007-2020. SNEWISPORT