Banner
Banner
Banner








Ness Regatta, a csillagtúra PDF Nyomtat Email
Írta: Balazs   
2014, OCTOBER 15, WEDNESDAY 17:10

2014.10.15.

A Ness negyedik futama sok meglepetést tartogatott mind a versenyzőknek, mind a rendezőknek. A csillagtúra új eleme volt a Regattának, többen kockáztattak és volt, akiknek bejött. Nem véletlen, hogy ez volt a SNEWISPORT Ness Regatta LIVE tracking legnézettebb eseménye. A nap nyertese az MZH lett, Karacs Zoltán állt a kormánynál, Leleszi István korábbi tengeri csillagtúrás tapasztalatával taktikusként segítette munkáját. A legtöbb pontot ők gyűjtötték be, megszerezve ezzel első futamgyőzelmüket.

 

A negyedik futam sokak számára ismeretlen volt. A 17 csapat közül csak páran vettek részt korábban csillagtúrán, az Adrián pedig még kevesebben. A reggeli skipper meetingen minden csapat megkapta, a csillagtúra részletes kiírását, az érinthető pontokat és az egyes szakaszok teljesítésért kapható pontértékeket. A rajt után a gyenge, változó irányú szélben teljesen más taktikán vágtak neki a napnak. Itt befutónál nem volt első, második, harmadik helyezet, csak estére derült ki, ki mennyi pontot gyűjtött.

 

 

rajt után a három csoport

 

A duplázó pont 11:30 és 15 óra között volt nyitva. A rajtot követően alapvetően két irányba indultak. Az északi irányt öt hajó választotta. A vrgadai C ponthoz a HyperTeam, Trigránit, Whatever, Outcome csapatok vitorláztak, és sokáig úgy tűnt az SBE is ott készül begyűjteni a pontot. Az első négy csapat be is gyűjtötte és délnek indultak. Az SBE némi hezitálás után all in játékba kezdett, a C pontot kihagyva a D-re vitorláztak.  Ez merész húzás volt, mert folyamatosan távolodtak a duplázó ponttól és a befutótól. Ha visszaérnek esélyesek a győzelemre, ha nem, akkor kiesnek. Nos, felértek, de a szél ereje közben csökkent, így folyamatosan csökkent a - már duplázás nélküli – befutás esélye is. Végül feladták a futamot és lemotoroztak, így is majdnem estére értek a Solarisba. A többiek között ez alatt váratlan fordulatokat rejtő csaták alakultak ki. A déli irányt választók azonnal két részre szakadtak. Hat hajó közvetlen a Murter sziget mellett vitorlázott, további hat hajó pedig Prisnjak külső oldaláról kezdett, végül mindannyian a duplázót vették célba. A KÉSZ érte el esőként az akkor már nyitva lévő pontot, de sajnos bukták az első duplázást, mert egy taktikusi hibából adódóan túl hamar fordultak ki a duplázó pont mellől (260m). Itt a LIVE trackinget nézők érdekes pillanatokat élhettek át. Az MZH Kakan és Kaprije közé indult miközben többen a H pontot választották.

 

 

fél kettőkor az SBE (kék) felér a legészakibb ponthoz, az MZH (barna) délen Kaprije és Kakan között

 

Fél kettőkor az SBE északi próbálkozása már vesztett futamnak tűnt, az MZH választása sem volt kockázatmentes. Annyival jobb helyzetben voltak, hogy nem kerültek távol a céltól és ekkor még maradt öt opciójuk (J, K, L, M, N pontok). De egy leálló szél már végzetes lehetett volna a számukra. Kis idő múlva követte őket a GYSEV Cargo és a KÉSZ is. Eközben az Alpin Saleva és a Licence Professional is meghúzta a távot északabbra. Három órakor ők ketten az M pontra mentek, és fél négykor ráfordult ugyanerre a pontra a GYSEV-KÉSZ duó is. Az MZH tovább feszítette a húrt. Ők mindent feltettek a primosteni N pontra.  Negyed órával később, tovább borzolva a kedélyeket az M teljesítése után az Alpin Saleva is Primosten felé vitorlázott. Elsőként az MZH fordult, majd 766 méterrel mögöttük érkezett az Alpin Saleva. Háromnegyed órával a cél megnyitása előtt fej-fej mellett, 4,3 csomós sebességgel igyekeztek a Solaris elé. Ekkor már több mint tíz hajó várta a befutót. 17:00-kor egymáson estek be a célvonalon a versenyzők, szorosabb befutó volt, mint egy kishajós pályaverseny rajtja! Aztán csend … Ketten még a vízen, másodperces küzdelem az idő ellen. És 17:15-kor, éppen a bűntető időszak kezdete előtt áthaladt a célvonalon a két, N pontot megjárt csapat. Nehéz itt visszaadni azt az örömöt, amit átéltek, és amit mi éltünk át! Hihetetlen szoros lett a vége a napnak. Az MZH, Karacs Zoltán irányításával, ezzel megszerezte első futamgyőzelmét, az Alpin Saleva Sabján Annamari kormányzásával pedig második lett. Nekik bejött a kockáztatás, és pont ez a lényege a csillagtúrának. Hatalmas taktikai csaták és matekozás a futam alatt, mit lehet bevállalni és mit nem. Ez a nap mindenre választ adott.

 

 

MZH Sailing Team

 

SNEWISPORT képgaléria   >>>

Ness Regatta képgaléria   >>>

 

Versenyarchívum, a hajók útvonalai   >>>

 

 

 

snewisport

LAST_UPDATED2
 
 
2024. 05. 07.
Ma Gizella napja van.

snewisport kereső

Vitorlázás

Utazási információk

on-line versenyközvetítés - LIVE tracking, & hírportál, e-mail: info snewisport hu I...I BHKE Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2007-2020. SNEWISPORT