Banner
Banner
Banner








XII. SBC - Erős kezdés, jó futamok, Vabeko győzelem PDF Nyomtat Email
Írta: Balazs   
2014, APRIL 28, MONDAY 11:43

2014.04.28.

Április 20-tól 25-ig zajlott a XII. Sail-ing Business Cup vitorlás verseny az adriai szigetvilágban. 15 csapat több, mint 100 vitorlázóval hajózta be 6 futam alatt a Biograd - Murter - Zlarin - Biograd útvonalat. A versenyt színesítette és izgalmasabbá tette a 2. futamként megrendezett csillagtúra. Négy futamgyőzelemmel a hét legeredményesebb csapat a Vabeko lett Soponyai Géza kormányzásával, Fair Play díjat kapott az IFSZ.

 

A 2012-es gyártású Bavaria 40s vitorlásokkal rendezett versenyen Soponyai Géza csapata, a Vabeko Sailing Team végzett az élen, őket követte Jordán Balázs a Brightly csapattal, a harmadik helyet Sáfián Lászlóék - Főni ST szerezték meg.

 

Az öt nap alatt igen változatos körülmények között vitorlázhattak a versenyzők. A 30 csomós széltől a kora nyári, meleg szélcsendig mindenből kijutott a mezőnynek, így a versenyközvetítésünk is izgalmasan zajlott, látványos futamokat láthattak a képernyők előtt ülők a hét folyamán.

 

 

vasárnap, szerelés és edzés, este megnyitó

 

Az edzésnapon kellemes, 12-15 csomós, déli szél segítette a csapatokat a hajók és sok esetben az új vitorlázó társak megismerésében. Minden csapat élt is a ehetőséggel, többen szinte a sötétedésig trenírozták magukat. Eközben a kikötőben lévő hajókra felkerültek a közvetítéshez szükséges SRB-k. A verseny hivatalos megnyitója este 20 óra után vette kezdetét a biogradi Hotel Adriatic-ban. A megnyitón a csapatok bemutatása mellett sor került a dr. Jordán Károly Vándordíjat megalapító, s idén újra a versenyzők között szereplő Jordán Gábor köszöntésére is.

hétfő, 1. futam (Biograd-Murter)

 

Rögtön a verseny elején kihívás elé kerültek a csapatok. A biográdi indulást követően 25-30 csomós szélben érték el a Pasman csatorna déli részén a rajtvonalat. Egy rövid halasztást követően jó tempóban hajóztak az első pályajel felé, ami Visovac sziget volt, majd következett Vritric, Gangaro és Gnalic. A 18 tengeri mérföldes szakasz befutója Kozina-nal lett kitűzve.

 

 

A rajt után viszonylag hamar kialakult egy hét fős élboly, s a Visovac szigetnél már érezni lehetett, hogy a futamgyőztes ebből a csoportból kerül majd ki. A VABEKO csapat lassan elhúzott a többiektől, s nem hagyott kétséget afelől, hogy most ők lesznek a leggyorsabbak. A befutóban 6 perccel előzték meg a második helyen beérkező Brightly-t, illetve 7 perccel a harmadik Főni Sailing Teamet. A második és a hetedik helyen befutó hajó között egyébként mindössze 3 perc különbség volt.

 

 

kedd, 2. futam (Murter, csillagtúra)

 

A hétfői szélnek nyoma sem volt a legjobban várt futam napjának reggelén. Kilenc órakor szinte szélcsendben rajtolt el a 9 órás Csillagtúra. Húsz szigetekkel jelölt navigációs pont között vitorlázva gyűjtötték a pontokat a csapatok, miközben szerencsére a szél is megérkezett. Az egész napos izgalmakat fokozták tovább a rendezők az utolsó óra végén indított bónuszkörrel. A célvonal megnyitása előtt negyedórával rajtoló Visovac kerülésért 5 pontot lehetett begyűjteni optimális esetben, de az egész napi versenyzés eredményének elvesztést is be kellett számítani a játékba. Az esti leálló szél ellenére több hajó is megkockáztatta a további pontgyűjtést.

 

 

A csillagtúrára Vabeko és a GeoDesy érzett rá a legjobban. Két szakasz teljesítése során is érinteni tudták a duplázó pontot (12 és 16 óra között), amivel jelentősen növelték előnyüket. A dél körül feltámadó szélben felgyorsult a pontok gyűjtése és délután fél hatra majd minden csapat eljutott legalább 20-24 pontig. A szoros állás miatt nyolc csapat is kockáztatott, s az utolsó bónuszpontok megszerzésének reményében a célvonal kinyitása előtt negyed órával még nekivágtak a Maslinjak-Visovac szigetkörnek. A kockázatvállalás ezúttal keveseknek hozott sikert: a leálló szélben hét csapatnak sem sikerült időben áthaladni a célvonalon.

 

 

szerda, 3-4. futam (Murter-Zlarin)

 

Szerdán a Murter - Zlarin távon sikerült középes erejű szélben két 18-20 tengeri mérföldes pályát teljesíteni a csapatoknak. Közel 10 csomós szélben rajtolhatott el a a harmadik futam. Az északnyugati szélben három mérföldes kreuzolás következett a Kamicic-szigetig, melynek kerülése után mindenki szabadon dönthetett arról, hogy jobbról vagy balról kerülik a Vragda szigetcsoportot. Mint később kiderült, ez a döntés kulcsfontosságúnak bizonyult, mert a későbbi szélirányváltozás következtében a Vrgadatól nyugatra haladó csapatok kedvezőbb szelet kapva elhúzhattak társaiktól. A Brigthly, az Obsession, a Q Pharma és a Klaszik élt is a lehetőséggel, s előnyüket a többiekkel szemben végig megtartva a fenti sorrendben haladtak át a célvonalon.

 

 

A negyedik futam hátszeles rajttal kezdődött. 2 perc elteltével egymás után röppentek fel a spinnakerek, a hátszelezést egy 2 mérföldes kreuzolás követte, hogy azután ismét a spinnakerezőké legyen a főszerep. A kezdetben viszonylag együtt haladó mezőny a futam végére meglehetősen széthúzódott, a futamot végül a Vabeko nyerte a GeoDesy és a Brightly előtt.

 

 

Este Zlarin városkában kötöttek ki a hajók és itt vacsorázott együtt a 15 csapat. Nagy sikere volt a csillagtúra útvonalak levetítésének. Ekkor derült fény több döntés miértjére, ki, mikor, mire számított a vízen.

 

 

csütörtök, 5. futam (Zlarin-Biograd)

 

A parti halasztásnak köszönhetően kicsit megismerhettük Zlarin reggeli életét. Az iskolahajó (gyerekeket szállítanak a szigetekről Sibenikbe, majd este vissza) távozása után 10 órakor a móló megtelt elektromos golfautókkal, traktorokkal, kézi taligákkal. Ők mind a menetrend szerint érkező hajót várták, amin az ismerősökön, rokonokon és dolgozókon túl nem kis mennyiségű csomag is érkezett. Felpakoltak, és alig 15 perccel később kiürült a móló, mi is kihajóztunk.

 

 

Az ötödik futam rajtja a Kakan- és a Kaprije-sziget között volt 15-25 csomós szélben (Bora). Innen kreuzoltak fel a hajók a Kukuljari-szigetig, majd egy raumos szakasz következett a Mrtovnjak-szigetig. Ennek kerülése után egy 9 mérföldes kreuzolás várt a résztvevőkre a Prisnjak-sziget feletti befutóig. A futam során a mezőny nagy része együtt tudott maradni, mindössze 3 hajó szakadt le kicsit jobban a többitől. A kiélezett küzdelemből végül újra a VABEKO került ki győztesen, megelőzve a második helyen beérkező Brightlyt és a harmadik Főni Sailing Teamet.

 


péntek, 6. futam (Biograd)

 

A verseny utolsó napja szinte teljes szélcsendben kezdődött, s sokáig úgy látszott, hogy talán nem is lesz futam. A rendezőség azonban kitartott, s bízott a délután feltámadó északnyugati szélben, s végül nekik lett igazuk. A Pasman-csatorna szigeteinek kétszeri kerülésével kialakított pályán végig kellemes 2-3-as szélben versenyezhettek a csapatok. A futamot az eddig balszerencsésen szereplő Q Pharma csapata nyerte, míg második helyre nagy meglepetésre az MZH csapata futott be. A Főni ST újra harmadik lett, megerősítve ezzel az összetettben elfoglalt harmadik helyét. A VABEKO korai rajtos volt és nem javított, de ez már nem befolyásolta Sopiék összetett elsőségét.

 

 

Este a biogradi Hotel Kornatiban gyűltek össze a csapatok, hogy köszöntsék a verseny győzteseit és egy baráti vacsora keretében elevenítsék fel újra az elmúlt napok élményeit. A dobogós csapatok köszöntése mellett különdíjak átadására is sor került. Az első futamban nyújtott önzetlen segítségéért Fair Play díjat kapott az IFSZ csapata, illetve a rendezők egy kis ajándékkal kedveskedtek a mezőny legfiatalabb versenyzőjének, a mindössze 14 éves, Varga Hannának. Jordán Gábor saját maga által készített vigaszdíjjal köszöntötte az összetett versenyben utolsó helyen végzett csapatot. A díjkiosztó záró momentumaként átadásra került az idén alapított dr. Jordán Károly különdíj, melyet az elmúlt 11 verseny során legeredményesebben szerepelt csapat, azaz a Prohome képviseletében Zakor Sándor vehetett át a vándordíj alapítójától, Jordán Gábortól.

 

 


SNEWISPORT az SBC-n

 

Mindig kihívás egy tengeri verseny közvetítése, még akkor is, ha már több éves tapasztalat áll mögöttünk. A napi futamközvetítések rutinján túl idén egy teljesen új elképzelés megvalósításában vehettünk részt. A rendező Sail-ing Kft-vel való együttműködésük keretében sikerült hozzájárulnunk a tengeri csillagtúra megvalósításához. Molnár Csaba és Ruják István a szabályrendszert állította össze mi pedig a közvetítési és kiértékelési rendszer technikai feltételeit teremtettük meg hozzá. Kedden reggel 9 órakor első ízben rajtolt csillagtúra az SBC-n. A közvetítést 8:45-kor kezdtük és 18:30-ig tartott, ekkor zárt be a célvonal. Aki napközben követte a hajók útvonalát láthatta, ahogy a csapatok a szélviszonyok függvényében eltérő sorrendben kezdték el begyűjteni a pontokat a 20 kijelölt szigetnél. 18:50-től pedig már a Versenyarchívumból lehetett visszajátszani a hajók útvonalait. Mind szervezői, mind versenyzői oldalon örömmel fogadták a ”bójasorrendet”. A futamok során a pályajeleknél meg lehetett nézni az aktuális sorrendet és azt is ki mikor várható a célterületre.

 

 

XIII. Sail-ing Business Cup (2015)

Már többen jelezték indulási szándékukat a XIII. SBC-re, ami 2015. április 25. és május 2. között kerül megrendezésre.

 

 


Futameredmények

 

1. futam eredménye:

2. futam eredménye:

3. futam eredménye:

1. Vabeko - Soponyai Géza
2. Brightly - Jordán Balázs
3. Főni ST - Sáfián László
4. Q Pharma - Beliczay Márton
5. GeoDesy - Horváth Tamás
6. Profield - Bujdosó Zsigmond
7. Nelson Hajólizing - Stefán Tibor
8. LP Media - Újvári Gábor
9. Obsession - Czap Zoltán
10. Klaszik - Lacsny Gergely
11. Végre arcok - Gidai János

RET Alcufer - Lukács Tibor

DNF Széltolók - Limoneti B. Tamás
DNF IFSZ - Juharos Róbert

DNF MZH ST - Karacs Zoltán

 

1. Vabeko - Soponyai Géza

2. GeoDesy - Horváth Tamás

3. Főni ST - Sáfián László

4. Klaszik - Lacsny Gergely

5. Profield - Bujdosó Zsigmond

6. Végre Arcok - Gidai János

7. MZH ST - Karacs Zoltán

8. IFSZ - Juharos Róbert

DNF Brightly - Jordán Balázs
DNF Q Pharma - Beliczay Márton
DNF Nelson Hajólizing - Stefán Tibor
DNF LP Media - Újvári Gábor
DNF Obsession - Czap Zoltán

DNF Alcufer - Lukács Tibor

DNF Széltolók - Limoneti B. Tamás

1. Brightly - Jordán Balázs
2. Obsession - Czap Zoltán
3. Q Pharma - Beliczay Márton
4. Klaszik - Lacsnyi Gergely
5. Vabeko - Soponyai Géza
6. Nelson - Stefán Tibor
7. Főni ST - Sáfián László
8. GeoDesy - Horváth Tamás
9. Széltolók - Limoneti B. Tamás
10. Profield - Bujdosó Zsigmond
11. MZH ST - Karacs Zoltán
12. LP Media - Újvári Gábor
13. IFSZ - Juharos Róbert
14. Alcufer - Lukács Tibor
15. Végre Arcok - Gidai János

 

4. futam eredménye:

5. futam eredménye:

6. futam eredménye:

1. Vabeko - Soponyai Géza
2. GeoDesy - Horváth Tamás
3. Brightly - Jordán Balázs
4. Klaszik - Lacsny Gergely
5. Főni ST - Sáfián László
6. LP Media - Újvári Gábor
7. Nelson - Stefán Tibor
8. Profield - Bujdosó Zsigmond
9. Végre Arcok - Gidai János
10. Széltolók - Limoneti B. Tamás
11. IFSZ - Juharos Róbert
12. Alcufer - Lukács Tibor
13. MZH ST - Karacs Zoltán
14. Obsession - Czap Zoltán
DNF Q Pharma - Beliczay Márton

1. Vabeko - Soponyai Géza

2. Brightly - Jordán Balázs

3. Főni ST - Sáfián László

4. Profield - Bujdosó Zsigmond
5. Obsession - Czap Zoltán
6. Q Pharma - Beliczay Márton

7. LP Media - Újvári Gábor

8. GeoDesy - Horváth Tamás

9. Végre Arcok - Gidai János

10. Nelson - Stefán Tibor

11. Széltolók - Limoneti B. Tamás

12. Klaszik - Lacsnyi Gergely
13. MZH ST - Karacs Zoltán
14. IFSZ - Juharos Róbert
15. Alcufer - Lukács Tibor

1. Q Pharma - Beliczay Márton

2. MZH ST - Karacs Zoltán

3. Főni ST - Sáfián László

4. Brightly - Jordán Balázs

5. Profield - Bujdosó Zsigmond

6. Széltolók - Limoneti B. Tamás

7. Klaszik - Lacsnyi Gergely
8. Alcufer - Lukács Tibor

9. Obsession - Czap Zoltán

10. GeoDesy - Horváth Tamás

11. LP Media - Újvári Gábor

12. Végre Arcok - Gidai János

13. IFSZ - Juharos Róbert

DNF Nelson - Stefán Tibor

OCS Vabeko - Soponyai Géza

 

 

Végeredmény:

 

1. Vabeko - Soponyai Géza / 9 pont

2. Brightly - Jordán Balázs / 12 pont

3. Főni ST - Sáfián László / 17 pont

4. GeoDesy - Horváth Tamás / 25 pont

5. Profield - Bujdosó Zsigmond / 28 pont

6. Klaszik - Lacsnyi Gergely / 29 pont

7. Q Pharma - Beliczay Márton / 30 pont

8. Obsession - Czap Zoltán / 39 pont

9. LP Media - Újvári Gábor / 44 pont

10. MZH ST - Karacs Zoltán / 46 pont

11. Nelson - Stefán Tibor / 46 pont

12. Végre Arcok - Gidai János / 47 pont

13. Széltolók - Limoneti B. Tamás / 52 pont

14. IFSZ - Juharos Róbert / 59 pont
15. Alcufer - Lukács Tibor / 60 pont

 

 

Linkek:


- Versenyarchívum (1-6. futam)   >>>


- Képgaléria   >>>


 

 

fotó: snewisport

 

 

 

snewisport

LAST_UPDATED2
 
 
2024. 03. 29.
Ma Auguszta napja van.

snewisport kereső

Vitorlázás

Utazási információk

on-line versenyközvetítés - LIVE tracking, & hírportál, e-mail: info snewisport hu I...I BHKE Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2007-2020. SNEWISPORT