Banner
Banner
Banner








Jogszabályváltozás, lehet nagyobb és erősebb PDF Nyomtat Email
Írta: Balazs   
2014, JANUARY 16, THURSDAY 13:10

2014.01.16.

A vízi közlekedésről szóló XLII törvény 2014. március 1.-től hatályos változása értelmében nagyobb és erősebb lett a csónak kategória, azaz az engedély nélkül vezethető motorosok.

 

 

tovább fejlődhet az elektromos hajózás a Balatonon

 

A csónak új meghatározása: a hajónak, kompnak, vízi sporteszköznek nem minősülő emberi erővel hajtott, felépítménnyel nem rendelkező vízi jármű, amelynek testhossza nem haladja meg a kishajóra megállapított mértéket, szélerővel vagy gépi berendezéssel hajtott vízi jármű, amelynek hossza a 7 métert, névleges vitorlafelülete a 10 m2-t nem éri el, vagy motorteljesítménye legfeljebb 7,5 kW, ide nem értve az építése, berendezése és felszerelése alapján vízen való közlekedésre nem szolgáló úszóeszközt.

 

Ebből kiderül, hogy a vitorlásokat nem érinti a változás, de a belső égésű vízi járművek esetén a testhossz és a motorteljesítmény nőtt. A 6,2 méter maximális hosszúság 7 méter (22,1 láb), a 4 kW maximális teljesítmény 7,5 KW (10 lóerő) lett.

 

A Balaton esetében a belsőégésű motoros hajók használatát ez nem befolyásolja, de az elektromosokét igen. Még a 7,5 KW teljesítmény sem sok, de kritikus helyzetben jóval nagyobb biztonságérzetet adhat a benne ülőknek és a 80 cm hossznövekedés is kedvező mind kényelmi, mind biztonsági szempontból.

 

 

Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH), Hajózási Szakterület   >>>

 

 

 

snewisport

LAST_UPDATED2
 
 
2024. 05. 07.
Ma Gizella napja van.

snewisport kereső

Vitorlázás

Utazási információk

on-line versenyközvetítés - LIVE tracking, & hírportál, e-mail: info snewisport hu I...I BHKE Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2007-2020. SNEWISPORT