Banner
Banner
Banner








A Mini Transat bonyadalmai PDF Nyomtat Email
Írta: Balazs   
2013, NOVEMBER 05, TUESDAY 19:28

2013.11.05.

A várható viharos erejű szél miatt sokáig halasztották a rajtot, végül 16 nap késéssel 2013. 10. 29-én 9:19-kor elindultak a versenyzők. A szél-előrejelzések egyre durvább szeleket mutattak, ezért 30-án délelőtt a rendezőség úgy határozott, hogy a flottát a ’B’ tervnek megfelelően Sada kikötőbe (Spanyolország, La Coruna közelében) irányítják, mivel a csapat végén lévőket veszélyeztetné a Finistere-foknál november 1-én és 2-án várható újabb viharos szembeszél. URH rádión értesítették erről a versenyzőket, és mindenkitől visszaigazolást kértek. Folyamatosan erősödött a szél, 31-n dél körül azt tanácsolták a csapatnak, hogy tartson délre, majd estefelé lefújták a versenyt: mindenki menjen a legközelebbi kikötőbe, lehetőleg Gijonba (Spanyolország északi részének közép-tája).

 

Méder Áronhoz csak másnap reggel jutott el ez a hír, ő egész éjjel úgy vitorlázott, mintha verseny lenne: a körülmények engedte legnagyobb vitorlafelülettel, ami mellett aludni nem lehet, hisz bármely pillanatban szükségessé válhat a vitorlák csökkentése, vagy egyéb azonnali beavatkozás. Reggel 8 után tudta meg, hogy Gijon-ba kell menjen, akkor Sada kb. ugyanakkora távolságra volt. Áron beszámolója szerint sok apróság miatt vesztett időt (az ütközött hajók kikerülése, éjszaka halászhajók kerülése, spinakker felhúzójának csomója kioldódott, autopilotja többször nem működött), de Sada felé már mellészegült a szerencse, jó széltaktikát választott, és a középmezőnyből jóval előbbre kerülhetett volna. Gijon-ba este kilenckor érkezett a kikötő elé, szinte egyszerre mintegy kéttucat hajó, s mivel Áron autopilot nélkül volt (korlátozott manőverképesség), kénytelen volt előreengedni a többieket, végül éjjel kettőkor jutott révbe. Az autopilotjának egy műanyag alkatrésze törött el, és egyik merevítő drótkötelének elpattant egy ere. Most ezek javítása folyamatban van, míg az idő alkalmassá nem válik, hogy átvitorlázzanak Sada-ba (jó egynapi 'járás').

 

 

snewisport

 
 
2024. 05. 01.
Ma Fülöp, Jakab és Zsaklin napja van.

snewisport kereső

Vitorlázás

Utazási információk

on-line versenyközvetítés - LIVE tracking, & hírportál, e-mail: info snewisport hu I...I BHKE Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2007-2020. SNEWISPORT