Banner
Banner
Banner








Az első csavargőzös ismét látogatható lesz PDF Nyomtat Email
Írta: Balazs   
2012, MARCH 21, WEDNESDAY 10:44

2012.03.21.

Újabb "múzeummal" gazdagodik a Balaton. Pályázati pénzből újította fel a tó első csavargőzösét tavaly a balatonboglári önkormányzat azza a céllal, hogy a hajóban és annak 1000 négyzetméteres környékén bemutatható legyen a balatoni gőzösök története. Tavasz végére befejeződnek az utómunkálatok és szép, rendezett környezetben várja a látogatókat a bemutatóterem valamint a kűltéri kiállítási terület.

 

 

A Balaton első csavargőzöse 1873. március 2-án kezdte menetrend szerint szállítani az utasokat. Az 50 fő befogadására képes utasszállítót "Zala-Somogy" néven rögzítették, de a legelső híradásokban is Balaton néven említették. Sok tulajdonosa volt a Balatonnak, így többször is átkeresztelték. Alexandra, Mohács és Irma után méltatlanul FK-312 lett, ezzel a névvel hajóztak vele utoljára. A balatoni évek után átkerült a Dunára, majd ismét visszatért a tóra. A csavargőzöst is utolérte élete során a kényszerű technikai fejlesztés, és szívét dízelmotorra cserélték, majd az is kikerült belőlle.

 

A balatonboglári keleti mólószárra elhelyezett hajótest vendéglátó helyként üzemelt egészen 2009-ig, amikor május 8-án leégett. Ezt követően évekig lezárt terület volt, a tűzeset során megrongálódott vezetői állást egy vihar a földre sodorta, a hajócsavart is lelopták.

 

 

Balaton a felújítás után

 

Balatonboglár önkormányzata pályázati pénzből 2011-ben elkezdte a rendbetételt azzal a céllal, hogy a balatoni gőzhajózás történetét bemutató létesítményként ismét látogatható legyen a Balaton. A munkálatok jeletős része befejeződött, idén tavasz végétől pedig megint a tó egyik ékessége lehet. A hajót a Balatoni Hajózási Zrt. újította fel.

 

A csavargőzös üzemeltetésére pályázatot írt ki Balatonboglár önkormányzata, melyet egy Alapítvány nyert el, aki kötelezettséget vállalt arra, hogy a Balaton csavargőzös életén keresztül mutassa be a balatoni gőzösöket. Az üzemeltetők környezetbarát szándékát mutatja, hogy az idén 140 éves Balaton csavargőzös mellett megismerkedhetnek a látogatok a hajózás mai kornak és a jövőnek megfelelő lehetőségével, az elektromos hajókkal.

 

A hajó belsejáben három termes kiállítási részt alakítottak ki, ahol képekkel, korabeli tárgyakkal, leírásokkal kerülhetnek közelebb a látogatók a hajózáshoz. A Balatonon vitorlázók, személyszállítók saját élményeiket eleveníthetik fel egy-egy régi darab láttán. A déli teremben archív videókkal, fotóvetítésekkel elevenedik fel a múlt. A családbarát bemutató területen készül egy gyerekszekció is, ahol játékos keretek között ismerkedhetnek meg a legkisebbek a gőzössel.

 

új utakon a Balaton első csavargőzöse

 

A fedélzeten és a körülötte lévő parkban, stégen is hajós emléktárgyak lesznek kiállítva. A terület egyben lehetőséget nyújt előadások, beszélgetések, baráti összejövetelek lebonyolítására is.

 

A múlt és a jelen találkozási pontja lehet Boglár keleti mólószára, ahol a hajómakettek között lesznek gőzösök, motorosok és vitolrások. Terveznek bemutatókat, a stégen bárki kipróbálhatja a legkorszerűbb modellvitorlásokat, megnézheti azok versenyét a partközelben kitűzött pályán. Amennyiben a vízszint engedi igazi vitrolás bemutatókat is szeretnének megrendezni, a helyi sajátosságok miatt elsősorban kis merülésű vitorlásokkal.

 

 

parkosított területen, terasszal várják a látogatókat május végétől

 

Már biztos, hogy a szezon folyamán láthatóak lesznek a Kikötő p'ART időszakos kiállítási anyagi. Az új kiállítási területen olyan művészek alkotásaiból nyílik tárlat, akik kötődnek a vízhez, szélhez, a tó körül élnek, illetve azt dolgozzák fel alkotásaikban.

 

 

kiállítási terület a Balaton belsejében

 

A kiállítások tematikája és anyaga időszakos lesz. A lehető legszínesebb, legátfogóbb bemutatások érdekében ezútonkéri az üzemeltető azokat akiknek módjukban áll, hogy támogassák a kiállításokat saját tárgyaikkal, személyes történetével, fotókkal és régi képeslapokkal, vagy bármilyen kort idéző hajózási relikviával, vagy azok másolatával. Jó lenne, ha a Balatonon nyaralók minél többen megismernék és megszertnék a hajózást, a vitrolázást és egyre gyakrabban térnének vissza a Magyar Tengerre.

 

A hajózók május végétől már megjelölhetnek a térképen egy új helyet, ahova érdemes ellátogatni, ott találkozni a többi túrázó-, vagy sporttárssal.

 

Mindenkit szerettel várnak!

 

 

Bővebb információ: +36302577244

 

 

 

 

snewisport

LAST_UPDATED2
 
 
2024. 04. 20.
Ma Tivadar napja van.

snewisport kereső

Vitorlázás

Utazási információk

on-line versenyközvetítés - LIVE tracking, & hírportál, e-mail: info snewisport hu I...I BHKE Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2007-2020. SNEWISPORT