Banner
Banner
Banner
Bíztató, korai kezdet PDF Nyomtat Email
Írta: Balazs   
2012, MARCH 19, MONDAY 13:01

2012.03.19.

Idén korán köszöntött be a tavasz. Bár fagy, sőt hó is lehet még, de már nem lesz tartós. A napos, 15-20 fokos levegő sokakat vonzott a vízpartra. Évek óta nem kezdődött ennyire korán a balatoni előszezon. A négynapos ünnep alatt teltházas szállodák, zsúfolt parkolók jellemezték a tó több települését. A kishajósok már több mint egy hete vitorláznak és nagyhajókat is lehetett már látni a tavon. Amennyiben a tavalyi ősz megismétlődik, talán a leghosszabb szezon elé nézhetünk 2012-ben.

 

Most mintha minden összeállna. Elolvadt a jég, jött a meleg és a tavaszi szél. Korán el lehet kezdeni a hajók tavaszi felkészítését, jöhetnek az első edzések. Március eleje óta látni olimpiai osztályos vitorlásokat Füred és Tihany között. A korán vitorlát bontó nagyobb vitorlások is kaphattak ízelítőt az első tavaszi szelekből. Némi csapadék még jó lenne, hiszen a Balaton vízszintje nem korrigálódott télen, jó pár centi hiányzik még az ideális medertelítettséghez. A tavaszi esőzés tölthet rajta, feltéve, hogy Siófoknál nem nyitják ki a zsilipet. Ilyen szép kezdéskor bízzunk benne, hogy nem. Az idő teltével egyre több vitorlás kerül vízre, és ha a tavalyi ősz megismétlődik, akkor az egyik leghosszabb szezon elején járunk.

 

Túl vagyunk egy hosszú hétvégén, ami túrisztikailag bebizonyította, hogy a válság ellenére még meg tudnak telni a szállodák, éttermek, kávézók. Ez jó hír, hiszen idén minden hónapra jut majd egy iylen hétvége, a legközelebbi húsvétkor lesz.

 

A sétahajók is hétvégén fogadták az első utasokat, ami szintén korai kezdésnek számít. Mától pedig Siófokon valamint Balatonfüreden már menetrend szerint lehet az egyórás túrákra jegyet váltani.

 

A hajós kulturális élet is elkezdődött, Balatonfüreden pénteken nyílt meg az a kiállítás, mely a fiumei Tengerészeti Akadémia történetét mutatja be a kezdetektől napjainkig. A balatonboglári mólón hamarosan látogatható lesz a Balaton első csavargőzöse, aminek belsejében és fedélzetén hajózástörténeti kiállításokat fognak rendezni. A Balaton (ez volt a csavargőzös eredeti neve) és közvetlen környezete közel ezer négyzetméteres területen teremt lehetőséget kulturális programok, hajós találkozók, beszélgetések lebonyolítására.

 

 

snewisport

LAST_UPDATED2
 
 
2024. 02. 22.
Ma Gerzson napja van.

snewisport kereső

Vitorlázás

Utazási információk

on-line versenyközvetítés - LIVE tracking, & hírportál, e-mail: info snewisport hu I...I BHKE Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2007-2020. SNEWISPORT