Banner
Banner
Banner








Kenese-Keszthely Rekord jégen PDF Nyomtat Email
Írta: Balazs   
2011, JANUARY 04, TUESDAY 22:17

2011.01.04.

Új rekord születik a Balatonon: "Régen foglalkoztat már egy ilyen jellegű kihívás. Vitorláztam már egyedül a tengeren 40 csomós szélben és 14-15 fős csapattal is a Balatonon, a Lisa és a Nemere II. kormányosaként, de indultam az egykezes Balaton-kerülőn is. A Kenese-Keszthely rekord gyermekkorom óta motoszkál a fejemben. Vizes környezetben még nem futottam neki a kísérletnek, de ami késik, nem múlik! Az idei keményebb tél ösztönzött arra, hogy ezt az utat jégszörffel tegyem meg. A jég minősége évek óta nem volt ennyire jó, mint most, és a kísérlet időpontjára várhatóan a meleg front szele is ideális lehet. Célom egy alap-idő felállítása, mely többeket ösztönöz arra, hogy hasonló „őrültséget” kövessenek el." - Pallay Tibor

 

Kenese-Keszthely Rekord jégen. Télen sem áll meg az idő!

Pallus nem kissebb feladatot tűzött ki maga elé, mint, hogy 2011. január 6-án, csötörtökön felállítsa a Kenese Keszthely sebességi rekord alapidejét. A rekorddöntés érdekessége, hogy ezúttal a befagyott Balatonon, jégszörffel vág neki a távnak, ilyet eddig még senki nem próbált. A rajt a a keszthelyi móló elött lesz, a cél Kenesén. A sebesség elérheti az óránkénti 80 km-t, de átlagosan is 35-45 Km/h. Várhatóan 2 óra körüli időre lesz szükség a 77km-es táv leküzdéséhez.


pálya
A keszthelyi móló és a balatonkenesei móló közötti legrövidebb út, a Balaton jegén megtéve.

 

rekordok
- Vitorlás hajóval a Fantomasso csapata 3 óra 41 perc (2007. október 23.)
- Szörffel Varga Gábor, 3 óra 32 perc

 

Pallay Tibor (Pallus)

1978-ban született, 1988-ban kezdte a vitorlázást, és elég gyorsan meg is szerette ezt a sportot, mely ma meghatározza az életét. A szamárlétrát végig járva az Optimist osztálytól a maxi hajókig sokféle hajón megfordult, és ért el sikereket kormányosként és legénységként egyaránt. Az olimpiai Finn osztályban évekig válogatott kerettag volt, míg 2008-ban „szögre” akasztotta vitorláskesztyűt. Ez nem azt jelentette, hogy nem vitorlázott, de az évi 250 nap vitorlázás jelentősen lecsökkent az edzői munka mellett. Edzőként gyerekeket készített fel versenyekre, de 2010 őszétől új kihívás várt rá, az olimpiára készülő Beliczay Márton edzője lett. Legfontosabb eredményei : 4 x Magyari Bajnok, 6 x bajnoki ezüstérmes, Junior EB ezüstérmes, Junior EB 8. helyezett, 8 x ranglista első A szörfözés az aktív vitorlázás után következett, és ennek egyenes következménye a téli jégszörfözés. A speciálisan erre a célra fejlesztett jégszörfök tökéletesen visszaadják a vízi szörfözés élményét, csupán a metsző hideg lehet ellenfele a szörfösnek. A sebesség lenyűgöző, elérheti az óránkénti 80km/órát is! Az esés ennél a sebességnél már nem veszélytelen, ezért a megfelelő védőfelszerelés elengedhetetlen.

 

a kihívásról
Régen foglalkoztat már egy ilyen jellegű kihívás. Vitorláztam már egyedül a tengeren 40 csomós szélben és 14-15 fős csapattal is a Balatonon, a Lisa és a Nemere II. kormányosaként, de indultam az egykezes Balaton-kerülőn is. A Kenese-Keszthely rekord gyermekkorom óta motoszkál a fejemben. Vizes környezetben még nem futottam neki a kísérletnek, de ami késik, nem múlik! Az idei keményebb tél ösztönzött arra, hogy ezt az utat jégszörffel tegyem meg. A jég minősége évek óta nem volt ennyire jó, mint most, és a kísérlet időpontjára várhatóan a meleg front szele is ideális lehet. Célom egy alap-idő felállítása, mely többeket ösztönöz arra, hogy hasonló „őrültséget” kövessenek el. Ruházatom egy vízhatlan Magic Marine szárazruha lesz egy esetleges beszakadást kivédendően, valamint Mystic snowboard ruha. Mivel egyedül megyek, elengedhetetlen, hogy megfelelő biztosítás legyen mögöttem. 2 db GPS nyomkövetővel az interneten is követhető majd az utam, ezen kívül vízhatlan mobiltelefon is lesz nálam, ha segítségre lenne szükségem. Parti csapatom végig kísér majd az út során, melynek legrázósabb része a kompnál lesz, mivel az még óránként közlekedve felbontja a jeget.

 

 

támogatók


Felszerelés, ruházat támogató
- SAILING CENTER Kft. www.sailingcenter.hu forgalmazásában
- MAGIC MARINE, driven by the elements – technikai és parti vitorlás ruházat
- MYSTIC BOARDING – szörf felszerelés, szörf és snowboard technikai ruházat

 

Médiatámogató
SAILING.HU Az Internetes Vitorlás Magazin

 

Nyomkövetés és média
SNEWISPORT.com


Biztonságos háttér
Vizimentők Magyarországi Szakszolgálata www.vizimentok.hu

 

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk Keszthelyen rajtnál vagy Kenesén a célban! Melyeknek az időpontjáról folyamatos tájékoztatást nyújtunk a SAILING.HU oldalain és a SNEWISPORT-on a rekordkisérlet alatt.

 

 

 

snewisport

LAST_UPDATED2
 
 
2024. 03. 28.
Ma Gedeon és Johanna napja van.

snewisport kereső

Vitorlázás

Utazási információk

on-line versenyközvetítés - LIVE tracking, & hírportál, e-mail: info snewisport hu I...I BHKE Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2007-2020. SNEWISPORT