Banner
Banner
Banner








Vendée Globe 2008 - 2009. 11-en feladták PDF Nyomtat Email
Írta: Balazs   
2008, DECEMBER 17, WEDNESDAY 08:09

2008.12.17.

Az összes versenyző a Déli óceánon vitorlázik, az élmezőny pedig már Auszráliánál tart. Közben tizenegy versenyző már kiesett.

 

A versenyzők a Vendée Globe táv felénél se járnak még. Sokáig békésen haladt a mezőny dél felé, komolyabb technikai hibák nélkül. A déli óceánt elérve, december 7-én aztán elindult a kiesések sorozata. Unai Basurko kénytelen volt kiállni, mert a bal oldali kormánya megsérült. Jobbnak látta visszafordulni észak felé, hogy a passzátszelekbe biztonságosabban tudjon a sérült kormányával haladni.

 

Az egyik legesélyebb versenyző, Loick Peyron árboca eltört.  A rudazat nagy része elsüllyedt, így egy segédárbóccal Ausztrália felé tart.

 

A verseny eddigi legnagyobb teljesítményét Michael Desjoyeaux produkálja, aki a rajt után visszafordult szerelni, de a 36. napon már a 4. helyen vitorlázik, és éles meccsben van a vezető pozicióért. Sikere a hajón is múlik, bírja-e a fokozott terhelést.

 

Mindkét svájci versenyző, Dominique Wavre és Bernard Stamm is kénytelen volt a Kerguelen szigeteknél feladni a versenyt. A kiesések okai: tőkesúly sérülés és kormányszerkezet csapágy hiba. Bár a csapágyhiba javítható lett voltna, de a kikötés rémálomba fordult. A nagy szélben nem tudott kikötni és kisodródott a partra, ezzel összeroncsolta hajóját. Bernard Stamm, aki kétszer fölényesen nyerte a Velux 5 Ocean egykezes versenyt, a Vendée Globe versenyekkel nem túl sikeres. 2000-ben egy hét után ki kellett állnia, mert elromlott az auto pilot, 2004-ben még a verseny elött elhagyta a tőkesúlyát és nem készült el a rajtra.

 

Az elmúlt szerda óta vezető Jean Pierre Dick valamivel összeütközött és megsérült a  kormánya. Így lelassúlt, és a második Mike Golding átvette a vezetést. Ausztráliát is ő értel el először. Őket követi Rouland Jourdain és Michel Desjoyeaux. Az első négy hajó szinte egyvonalban halad. Délen Golding északon pedig Desjoyeaux küzd a vezető pozíciótért.

 

Az eddigi leggyorsabb skipper Seb Jossé, aki az ötödik helyen 442,5 mérföldet tett meg 24 óra alatt. Ez 18,4 csomós óránkénti átlagsebesség. A mezőny végén Norbert Sedlacek és Raphael Dinelli üldözi a többieket. Hátrányuk jelentős, több mint 3.100 mérföldre vannak lemaradva az élmezőnytől. Naponta 86 mérföld a hátrányuk.

 

Jelenlegi sorrend:

 

1 Desjoyeaux Michel Foncia
2 Jourdain Roland Veolia Environnement
3 Josse Sébastien BT
4 Le Cam Jean VM Matériaux
5 Le Cléac’h Armel Brit Air
6 Dick Jean-Pierre Paprec-Virbac 2
7 Riou Vincent PRB
8 Guillemot Marc Safran
9 Eliès Yann Generali
10 Davies Samantha Roxy
11 Thompson Brian Bahrain Team Pindar
12 Caffari Dee Aviva
13 Boissières Arnaud Akena Vérandas
14 White Steve Toe in the Water
15 Malbon Jonny Artemis
16 Wilson Rich Great American III
17 Hatfield Derek Algimouss Spirit of Canada
18 Dinelli Raphaël Fondation Océan Vital
19 Sedlacek Norbert Nauticsport-Kapsch
ABD Golding Mike Ecover
ABD Dejeanty Jean-Baptiste Groupe Maisonneuve
ABD Peyron Loïck Gitana Eighty
ABD Stamm Bernard Cheminées Poujoulat
ABD Wavre Dominique Temenos II
ABD Basurko Unai Pakea Bizkaia
ABD Beyou Jérémie Delta Dore
ABD Thomson Alex Hugo Boss
ABD Bestaven Yannick Aquarelle.com
ABD Thiercelin Marc DCNS
ABD de Pavant Kito Groupe Bel
LAST_UPDATED2
 
 
2024. 03. 29.
Ma Auguszta napja van.

snewisport kereső

Vitorlázás

Utazási információk

on-line versenyközvetítés - LIVE tracking, & hírportál, e-mail: info snewisport hu I...I BHKE Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2007-2020. SNEWISPORT