Banner
Banner
Banner








Kolonics Györgyre emlékeznek Győrben is! PDF Nyomtat Email
Írta: Balazs   
2010, FEBRUARY 05, FRIDAY 06:43

2010.02.05.

Győrött is látható lesz a Kolonics, a Sportlegenda címmel rendezett kiállítás, amelyet a Kolonics György Alapítvány Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a győri Árkád üzletház segítségével szervezett a pekingi olimpia előtt tragikus hirtelenséggel elhunyt kétszeres olimpiai és tizenötszörös világbajnok kenus emlékére. Az egész sportkarrierjét felölelő tárlat február 7-től március 6-ig tart nyitva a győri Árkádban.

 

Kolonics György kétszeres olimpiai és tizenötszörös világbajnok kenus 2008. július 15-én, a pekingi olimpia előtt néhány héttel edzés közben hunyt el tragikus hirtelenséggel.

- Koló az elmúlt évtized legjelentősebb magyar sportolója volt - fogalmazott a kiállítás szervezője, Gajárszki Áron, aki öt évig volt Kolonics csapattársa a Csepeli Kajak-Kenu Egyesületnél. - Egymás közt Kenusistennek hívtuk. Szerény, segítőkész ember volt, példaképnek való. Fontos, hogy megmaradjon a köztudatban, ezért is szervezzük ezt a kiállítást.

Az Árkád átriumában megtekinthető majd a két kenu, melyekkel olimpiát nyert: a párossal 1996-ban Atlantában Horváth Csabával, az egyessel 2000-ben Sydneyben. Emellett látható a lapátja és a nagyjából félezer érmei közül a legfontosabbak. Egy 50 darabból álló fotósorozat bemutatja élettörténetét gyermekkorától egészen 2008 júliusig, egy emlékfalon pedig csapattársai - kézlenyomatuk mellett - rövid írásokkal emlékeznek meg róla, amit a látogatók is megtehetnek egy másik falon. Készült egy óriástérkép, melyen minden olyan helyszínt bejelölnek, ahol a sportlegenda edzőtáborozott és versenyzett. Két tévén a vele készült riportokat lehet megtekinteni.

 

Kolonics György több alkalommal járt Győrött, így például a maratoni világbajnokságok alkalmával is.
A Kolonics György Alapítvány - amit barátok, ismerősök, sportszakemberek és intézmények kezdeményezésére, a család hozzájárulásával és részvételével hoztak létre - a kiállításon szeretné a sportágat bemutatni és népszerűsíteni. Így a kenuzás története, a hajók fejlődése és a lapát változása is nyomon követhető majd. A kenu-szimulátorban pedig bárki kipróbálhatja, milyen érzés evezni. Az ingyenesen látogatható kiállítás február 7-től március 6-ig tart nyitva a győri Árkádban.

Több egykori barát, ismerős és csapattárs tart interaktív tárlatvezetést a vasárnap reggel nyíló kiállításon. A sorban az első Kammerer Zoltán, a Graboplast-VSE háromszoros olimpiai bajnok kajakosa, az egykori versenyzőtárs lesz, aki a nyitás napján délután 3 és 6 óra között várja a látogatókat.

 

 

 

mkksz - snewisport

LAST_UPDATED2
 
 
2024. 05. 15.
Ma Zsófia és Szonja napja van.

snewisport kereső

Vitorlázás

Utazási információk

on-line versenyközvetítés - LIVE tracking, & hírportál, e-mail: info snewisport hu I...I BHKE Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2007-2020. SNEWISPORT