Banner
Banner
Banner








Benkő Zoltánnal tréningeznek a Sáfrán testvérek PDF Nyomtat Email
Írta: Balazs   
2010, FEBRUARY 05, FRIDAY 06:36

2010.02.05.

Tavaly C-2 1000 méteren Európa-bajnokok lettek a Sáfrán testvérek. Az idén egy kissé átalakult csoporttal futnak neki a versenyidőszaknak, ám a céljaik nem változtak: a lehető legjobb produkciót nyújtani a világversenyeken.

 

Sáfrán Mátyás és Sáfrán Mihály a szokásos téli alapozó időszakot éli. A brandenburgi Európa-bajnokságon győztes testvérpáros Oláh Tamás vezetésével végzi az ilyenkor szokásos munkát: az „étlapon” futás, kondi és úszás szerepel. Igaz, kenuscsoportjuk egy kissé megfogyatkozott: a duisburgi világbajnokságon C-4 1000 méteren bronzérmes Metka Márton és Balázs Gábor befejezte pályfutását, míg Mike Róbert az MTK-hoz igazolt. Sáfránéknak azért így is akad társuk a megpróbáltatásokban, az ifjúsági korú kenusok mellett a 2006-ban K-1 500 méteren Európa-bajnok kajakossal, Benkő Zoltánnal – aki visszatért korábbi edzőjéhez, Tóth Lászlóhoz - osztják meg a konditermet és az úszómedencét.

 

„Tavaly a szezon végével már körvonalazódott, hogy a csoportból többen abbahagyják a versenyzést, szóval nem ért annyira váratlanul minket ez a helyzet – meséli Sáfrán Mátyás. – A párosunk természetesen megmaradt, és Benkő Zoli jelenléte is jó hatással van a munkánkra.”

Az olimpiai program átalakulásával Sáfránék számára egyetlen olyan versenyszám maradt, amelyre teljes erőbedobással készülnek és ez az 1000 páros.

„Igazából nekünk nem sok lemondással járt az olimpiai program átalakulása, hiszen mindig is az 1000 méter volt az erősségünk. Kétszázon egyikünk sem tudna nagyot alkotni – magyarázta a versenyző. – Gyakorlatilag az elmúlt két esztendőben csak ezer méteren rajtoltunk, most az a feladatunk, hogy minél többet előrelépjünk a londoni olimpiáig.”

Az első nagy lépést már tavaly megtették a fiúk, hiszen nagy meglepetésre aranyérmesek lettek a brandenburgi Európa-bajnokságon. A dartmouth-i világbajnokságon már egészen más szemmel néztek rájuk az ellenfelek, ám Kanadában az ötödik hely jutott számukra.

„Hogy miként értékeltük a tavalyi évet? A világbajnokság után egy kicsit csalódottak voltunk, de mára megszépült ez az ötödik hely. Misivel ez volt az első felnőtt évünk, és azt hiszem kezdésnek ez összességében nem rossz produkció” – mondta Sáfrán Mátyás, aki elárulta, hogy az idén még nagyobb energiákat tudnak a kenuzásba fektetni.

„Misi szerdán államvizsgázott a Műszaki Egyetem biomérnöki karán, rám tavasszal várna ugyanez a feladat, de azt hiszem, én őszre tolom el a vizsgát. Szeretnénk sokkal céltudatosabban készülni, és ehhez szükség van arra, hogy minden idegszálunkkal a kenura összpontosítsunk. Már most, a téli időszakban több edzésünk van, mint tavaly ilyenkor volt, és érezhetően fejlődtünk, a kondizásokat például nagyobb súlyokkal végezzük. Bár a testvéremmel még nem beszéltünk az idei célokról, azt hiszem, mindkettőnk számára egyértelmű a feladat. Az Európa-bajnokságon szeretnénk megvédeni a címünket, míg a világbajnokságon jó lenne felállni a dobogóra.”

 

 

 


mkksz - snewisport

LAST_UPDATED2
 
 
2024. 05. 16.
Ma Mózes és Botond napja van.

snewisport kereső

Vitorlázás

Utazási információk

on-line versenyközvetítés - LIVE tracking, & hírportál, e-mail: info snewisport hu I...I BHKE Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2007-2020. SNEWISPORT