Banner
Banner
Banner








Különleges világbajnokság készül PDF Nyomtat Email
Írta: Balazs   
2009, DECEMBER 11, FRIDAY 07:02

2009.12.11.

"Óriási a feladat, de a magyar szövetség képes ennek a megoldására!" - ezt mondta Francois Ryffel, a Nemzetközi Kajak - Kenu Szövetség sárkányhajó bizottságának elnöke, amikor Budapesten megtekintette a jövő évi sárkányhajó világbajnokság tervezett helyszínét.

 

Két napot töltött Budapesten a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség, az ICF sárkányhajó bizottságának elnöke. A jövő nyári sárkányhajó világbajnoksággal kapcsolatban folytatott megbeszélést a magyar szövetség vezetőivel, köztük Dr. Baráth Etelével, az MKKSZ elnökével.

Még több mint 8 hónap van hátra a világbajnokságig, mire volt kíváncsi, mit nézett meg Budapesten?

Szerettem volna felmérni, hogy állnak az előkészületek. Kíváncsi voltam a helyszínre, a körülményekre és a magyar szövetség vb-vel kapcsolatos terveire, szóval mindenre, amit a jövő évi sárkányhajó világbajnokságról már tudni lehet. Ez tulajdonképpen az első lépés, tervekről, elképzelésekről beszélgettünk, majd tavasszal már a konkrétumok következnek – mondta Francois Ryffel, a Nemzetközi Kajak - Kenu Szövetség sárkányhajó bizottságának elnöke.


Megnézték a helyszínt is, az Újpesti-öböl környékét, ami az egyik nagy különlegessége lehet a világbajnokságnak.

Valóban, kilátogattunk a vb tervezett helyszínére, ami persze egyelőre még nem úgy néz ki, mint, ahogy a reményeink szerint jövő augusztusban fest majd. A magyar szövetség vezetői elmesélték, hogy mik a terveik a helyszínnel kapcsolatban, hogy nézne ki a pálya, hol lennének a lelátók, mit és hogyan szeretnének átalakítani az öbölben. Azt kell mondanom, hogy az elképzelések, a víziók fantasztikusak, de az is igaz, hogy rengeteget kell azért dolgozni, hogy valóban meg is valósulhassanak. Részletesen ki kell munkálni a terveket, reméljük, hogy lesz rá elég erő valamint pénz, és akkor egy nagyon jó vb-t lehet ezen a helyszínen rendezni. Óriási a feladat, de a magyar szövetség képes ennek a megoldására!


Budapestet, egy 2 milliós nagyváros kellős közepét választotta helyszínnek a magyar szövetség, ami rengeteg lehetőséget és kockázatot is rejt magában!

Valóban vannak kockázatok, de inkább foglalkozzunk a lehetőségekkel! Ezzel új távlatok nyílhatnak a sárkányhajó sportág, illetve a magyar kajak-kenu sport előtt is. Tisztában vagyok vele, hogy az elmúlt években hagyományosan Szegeden rendezték a kajak-kenu világversenyeket, és most meg kell hódítani a budapestiek szívét is. Ebből a szempontból is rengeteg munkára lesz szükség, a szervezőknek, a szövetségnek kell ezt is menedzselnie. Egy igazi tömegrendezvényt szeretnének, sok-sok kiegészítő programmal, színes eseményekkel, és több tízezer nézővel. Rengeteg tapasztalatot gyűjtött az elmúlt években a magyar szövetség, csak ismételni tudom magam, vagyis képesnek tartom ezt a csapatot arra, hogy megszervezzen egy ilyen hatalmas eseményt.


Profik és amatőrök is versenyeznek majd a világbajnokságon. A nemzetközi szövetség szerint mi lehet ennek a szakágnak a jövője, kiknek való a sárkányhajózás?

Mindkét irányba el kell indulni, illetve amelyik országokban már elindultak, ott tovább kell menni az úton. A sárkányhajóban lehet igazán színvonalas és látványos profi versenyeket rendezni, tehát, mint fejlődő élsportra is szükség van rá. A másik irány pedig a szabadidősport jellegének a hangsúlyozása. Átlagos emberek, családok, baráti társaságok is kipróbálhatják a sárkányhajót, és akár hobbiból, akár versenyzési céllal evezhetnek rendszeresen. Hallottam, hogy településeknek illetve egyetemeknek is külön futamokat tartanának Budapesten, sőt magát a világbajnokságot egy országos roadshow, egy több tucat helyszínre kiterjedő selejtezősorozat előzné meg. Ez fantasztikusan jó ötlet! Ezáltal egyre több ember ismeri meg és próbálja ki a sárkányhajózást, közben nő a kajak-kenu többi szakágának is az ismertsége. Ha, pedig nő a tömegbázis, akkor könnyebben kerülnek elő tehetségek. Biztos vagyok benne, hogy egy sikeres sárkányhajó világbajnokságból az egész magyar kajak-kenu sportág profitálhat.

 

 

 

mkksz - snewisport

LAST_UPDATED2
 
 
2024. 05. 14.
Ma Bonifác napja van.

snewisport kereső

Vitorlázás

Utazási információk

on-line versenyközvetítés - LIVE tracking, & hírportál, e-mail: info snewisport hu I...I BHKE Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2007-2020. SNEWISPORT