Banner
Banner
Banner








Az árapályhajózás fortélyai Nyomtat Email
Technika, tudomány

2014.04.08.

Az árapály mozgásának – azaz a tengervíz vertikális irányú mozgásának, magyarul a dagály és apály váltakozásának –, és az ezzel együtt járó árapályáramlások ismerete, a tengerszint pillanatnyi magasságának és az áramlások irányának és sebességének kiszámítása főleg erős tengerjárású tengereken fontos. Bár az árkeltő erők alapvetően meghatározzák a tengerek víztömegének elmozdulását, a földrajzi tényezők miatt a Föld különböző pontjain eltérő nagyságú a dagály.

Bővebben...
 
GPS és társai Nyomtat Email
Technika, tudomány

2014.03.20.

Navigálunk hajókon, autókban, telefonokkal, beépített eszközökkel. Közvetítünk versenyeket jeladókkal, de hogy is működnek ezek, mi a lényegük? Igen részletesen mutatjuk be a navigációs rendszereket Horváth Csaba, a Jachtnavigátor nautikai enciklopédia szerzője segítségével. A cikk igyekszik átfogni a téma teljességét. Kiderül, miért ne használjuk általánosságban a GPS kifejezést, és miért helyes a GNSS, azaz a Global Navigation Sattelite Systems. Végig követjük a különböző rendszerek (GPS, RDF, DECCA, LORAN, OMEGA, NAVSAT, GLONASS, GALILEO, BeiDou-2, IRNSS, QZSS) fejlődését. A sok rövidítés ne ijesszen el senkit, érdekes olvasmány lesz, jó szórakozást!

Bővebben...
 
A Global Navigation Satellite System (GNSS) Nyomtat Email
Technika, tudomány

2014.03.11.

Eddig minden navigációs eszközt GPS-nek neveztünk, de ez egyre inkább nem helyes. Felnőttek a kontinentális konkurensek, hamarosan négy nagy globális helymeghatározó rendszer fog párhuzamosan működni. Az új összefoglaló név már a Global Navigation Satellite System, azaz a GNSS. A négy nagy rendszert és annak kiegészítőit nem a teljesség igényével ismertetjük. Erről egy nagyon jól összeállított előadást hallgathattunk meg Horváth Csabától egy hete, amit a közeljövőben mi is megjelenítünk. Szeretnénk, ha a jövőben nem minden eszköz és navigáció rendszer összefoglaló neve lenne a GPS, hiszen erre van önálló kifejezés. Ezt mutatjuk be az alábbiakban.

Bővebben...
 
Versenyrendezői oktatás és vizsga Nyomtat Email
Technika, tudomány

2012.02.28.

Március 24-25-én Balatonfüreden kezdők számára tart versenyrendezői oktatást és vizsgát az MVSZ Versenyszervező és Rendező Bizottsága.

Bővebben...
 
Vitorlázz velünk! szabályismeret az élvezetes versenyért Nyomtat Email
Technika, tudomány

2012.02.17.

Több évtizedes szakmai múlttal rendelkező hazai versenyrendezők tapasztalatai szerint a rajthoz álló vitorlázók jelentős része nincs tisztában a versenyekre vonatkozó hazai és nemzetközi (de nálunk is érvényben lévő) előírásokkal, szabályzattal. Még az egészen kis korukban vízre szállt és ott felnőtt versenyzők is hátrányban vannak a nemzetközi mezőnyben. Náluk a szabályos óvás okozott már több esetben gondot, nyert helyzetüket bukták el a tudatlanság miatt. Nagy problémát jelent a kódlobogók nem ismerete, a hangjelzések hiányos ismerete (ez különösen a nem olimpiai osztályban versenyzőkre igaz). Az útjog helytelen felmérése is sok konfliktust eredményez.

 

Bővebben...
 
Meteorológiai Nasa alkalmazás a Google Earth-ben Nyomtat Email
Technika, tudomány

2012.02.16.

A Google Earth program kiegészítéseként elérhető egy Nasa alkalmazás, mely segítségével a világ időjárása áttekinthetővé válik. Ebben Magyarország is részletesen, megyénként megjelenik. Az alkalmazás a Nasa Terra rendszeréből kinyert adatokkal dolgozik, melyek segítenek megérteni környezetünk éppen aktuális időjárás változását.

 

Bővebben...
 
Vitorlázz velünk! a vitorlázó közösség Nyomtat Email
Technika, tudomány

2012.01.31.

Új közösség alakul a Balatonon. Olyan vitorlázókat próbálnak összefogni, akik jelenlegi tudásukat továbbfejlesztve, szeretnék élvezni a sportág szépséget, izgalmait. Az ötlet Spiczel Vilmos fejéből pattant ki és olyan neveket állított az ügy mellé, mint Gácser Vera meteorológus; Hantó István vitorlás szakedző, nemzetközi versenyrendező, az MVSZ Versenyrendező Bizottság elnöke; Sigmond András (Giba) vitorlás szakedző, a Magyar Vitorlás Válogatott kondicionáló edzője; Király Zsolt vitorlás versenyző, hajózási szakértő, a Raffica kormányosa; Cittel Lajos hajóépítő, vitorlás versenyző, a Sirocco kormányosa és az előadók táborában természetesen ott van az oktatók között Priczel Vilmos vitorlás edző, vitorlás versenyző, a Zarándok kormányosa is. Mivel nem ez az első oktatás hasonló témában, így Vilit kérdeztük arról, miben erősek, kiket várnak a továbbképzésekre.

Bővebben...
 
Megérkezett a Balaton legnagyobb rib munkahajója Nyomtat Email
Technika, tudomány

2011.06.28.

Professzionális motorossal bővült a balatoni gumimotoros állomány, Balatonfüreden vízre került a tó legnagyobb rib munkahajója. A 9,2 méteres, 13 személyes szlovén gumimotorossal versenyeket fognak kiszolgálni, de a Balaton Sound alatt Füred és Zamárdi között vizitaxiként is működtetik majd. 
Bővebben...
 
Az évad eddigi legkomolyabb nemzetközi eredménye Nyomtat Email
Technika, tudomány

2011.06.23.

Június 21-én fejeződött be Kielben Európa egyik leghíresebb vitorlás versenye a Kieli Hét, amely egyben a 2010-2011-es ISAF Világkupa sorozat záró eseménye. Az összes olimpiai hajóosztályt is felvonultató  regattán a Laserben induló Berecz Zsombor a 102 hajós mezőnyben a 8. helyen végzett.

 

Berecz Zsombor a VVSI SC versenyzője jelenleg a magyar vitorlázók közül a legesélyesebb arra, hogy decembereben az ausztráliai Perth-ben megrendezésre kerülő olimpiai kvalifikációs versenyen indulási jogot szerezzen a Londoni Olimpiára.

 

Az idén megrendezett ISAF Világkupa versenyeken a nagyon erős nemzetközi élmezőnyben egyre javuló teljesítményt nyújtva fokozatosan javulnak az eredményei. Ezt koronázta meg a kieli,Világkupa sorozatot záró versenyen.

Bővebben...
 
EAKI, egy gimnázium a sportolóknak Nyomtat Email
Technika, tudomány

Budapest belvárosában működik az EAKI alapítványi gimnázium, ahol 1991 óta az oktatási programot személyre szabják, figyelembe véve a tanuló időbeosztását. Ezzel lehetőséget biztosítanak a fiatal sportolóknak, hogy a napi edzések és a feszített versenyprogram mellett a tanulásra is maradjon idejük.

Bővebben...
 
«ElsőElőző12KövetkezőUtolsó»

oldal 1 / 2
 
2024. 04. 29.
Ma Péter napja van.

snewisport kereső

Vitorlázás

Utazási információk

on-line versenyközvetítés - LIVE tracking, & hírportál, e-mail: info snewisport hu I...I BHKE Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2007-2020. SNEWISPORT