Banner
Banner
Banner
Brightly címvédés a XV. Sail-ing Business Cup-on PDF Nyomtat Email
Írta: Balazs   
2017, május 04, THURSDAY 08:48

Tizenötödik alkalommal került megrendezésre április végén a  Sail-ing Business Cup az Adrián tizennyolc csapattal, egységes és új hajókkal. Az erősszeles versenyt Jordán Balázsék (Brightly) nyerték.

 

 

A Sail-ing Kft. 2003 óta, hagyományosan minden április végén megrendezi a Sail-ing Business Cup-ot. Technikai feladatokkal, csillagtúrával, főzőversennyel, baráti vacsorával színesített versenyhét igen népszerű a hazai vitorlázók között, idén is 18 csapat vett részt az Adriai eseményen. Molnár Csaba és Ruják István másfél évtizede tesz meg mindent azért, hogy színvonalas futamokat és programokat biztosítsanak a résztvevők számára.

 

 

Az öt versenynapon összesen négy futamot sikerült megrendezi a Biograd-Piskera-Tribunj-Biograd által határolt vízterületen. A több napos szokatlanul hosszú és erős jugó egy teljes napra Tribunjba fogta a mezőny, ám ekkor sem maradtak küzdelem nélkül a csapatok. A verseny helyszíne a hajókonyha volt, ahol olaszos jellegű ételt lehetett készíteni. A főzőversenyen ismét bebizonyították a résztvevők, hogy a vitorlázó bárhol és bármikor képes olyan ízeket varázsolni, mint ha profi konyhában alkotna. Ezt a versenyszámot Soponyai Géza csapata a Vabeko nyerte.

 

 

A versenyhét kiélezett futamai sok izgalmat adtak a résztvevőknek és a SNEWISPORT LIVE tracking nézőinek. Az utolsó futam előtt hat csapat volt esélyes a végső győzelemre, és ha pénteken az időjárás engedi, tovább fokozódhatott volna az izgalom.

 

 

Az SBC első futam rajtját a Pasman-csatorna déli bejáratánál tűzték ki a rendezők hétfő délelőtt. A rajtot követően a mezőny két részre szakadt, amiből a nyílt víz felé indulók jöttek ki jól. A rajtnál még gyenge szél hármasra, majd négyesre frissült, így a part mentén haladó hajók gyorsan jelentős hátrányba kerültek. Ez jól látszódott a SNEWISPORT LIVE tracking közvetítésen, ahol a hajók sebességértékei között jelentős különbség jelent meg. Kihasználva a friss jugót a Brightly és a B&D  még a Vrgada-csoport szigetei környékén lévő haltelepek közötti navigálást is bevállalta, ezzel az első pályajelet jelentő Visovac-szigetet az elsők között vették. A hátszeles szakaszon a mezőny első fele egymáshoz nagyon közel vitorlázott, gyakoriak voltak a helycserék. A középmezőnyben egyre jobban vitorlázó Végre Arcok és a Vabeko fokozatosan feljött, Soponyai Géza csapata pár száz méterre a befutótól átvette a vezetést. Végül Sopiék egy hajóhosszal előzték meg az AISS Technologiest, illetve a harmadik helyre beérkező Brightlyt. Az élmezőny szorosságra jellemző, hogy a két és félórás futam első és a hetedik hajó befutása között egy perc sem telt el.

 

 

XV. Sail-ing Business Cup 1-2. futam visszanézése

 

A hétfő koradélután rajtoló második futam elején Szilvássy Attila vezette Profi Bagger csapat kezdett a legjobban, majd a Klaszik az Obun-szigetnél már az élen vitorlázott. Előnyüket végig megőrizték, de  mögöttük nagy csata bontakozott ki a Sunmoney, a Végre Arcok és a Kör-ker - Eibinger között. Az Opat-foknál Király Zsolték jöttek fel a második helyre és Czap Zoliék fordultak harmadiknak. Czégai Péterék időközben hátrébb csúsztak, a negyedik-ötödik helyen a Brightly és a Vabeko haladt. A Kornati Nemzeti Park szigeti közötti hátszelezés során az élbolyban haladók Opat-foknál kialakult sorrendje már nem változott, így a befutóban Varga Lajosék futamgyőzelemnek örülhettek. Az első versenynap után két 6 pontos (Klaszik és Vabeko) és egy 7 pontos (Brightly) csapat áll az összetett verseny dobogós helyezésein.

 XV. Sail-ing Business Cup 3. futam visszanézése

 

A Kornatok közötti harmadik futam rajtját követően a Vabeko állt az élre, s előnyüket Sopiék egy órán keresztül meg is őrizték. Az első pályajelként meghatározott Raparasnjak-sziget előtt fokozatosan lelassultak, majd az egyik kreuz szakaszt erősen túlhúzták. A szoros versenyben nyolc csapat megelőzte őket, az első pályajelhez a Végre Arcok ért oda elsőnek, szorosan nyomában halad a Kör-ker - Eibinger és a B & D. A spinakkeres szakaszon a Klaszik a B&D-t megelőzve feljött a harmadik helyre. Cavlin- és a Zmajan-szigetek közötti éles menetben a Klaszik tovább gyorsult, második helyen fordult rá a befejező hátszeles szakaszra. Mögöttük több helycsere történt, a Brightly-t és AISS Technologies-t a Mobilitás és a Sunmoney is megelőzte. Az egységes hajókkal versenyző mezőny szoros küzdelmét élvezettel nézhették az érdeklődők élő közvetítésünkben. A Zmajan-sziget déli végénél kialakult sorrend a továbbiakban mindössze egy helyen változott, a befutó előtt pár száz méterrel a Kör-ker - Eibinger a Klaszik hibáját kihasználva visszavette a második helyet. Czégai Péter és a Végre Arcok nyerte a 25-30 csomós szélben megrendezett futamot. A közel 30 mérföldes távot egy kivételével minden csapat sikeresen teljesítette, így méltán fogadhatták a parton a gratulációkat.

 XV. Sail-ing Business Cup 4. futam visszanézése

 

A negyedik futamra várni kellett, mert felerősödött 30 csomós alapszéllel, 35-40 csomós befújásokkal tarkított jugóban nem lehetett versenyezni. Szerdán elmaradt a csillagtúra és a következő napi versenyzés is erősen kérdéses volt. A teljes mezőny Tribunjban várta gyengülést. Csütörtökön az időszakos gyengülését kihasználva kora délután sikerült a rendezőségnek egy negyedik futamot lebonyolítania. A Tribinj előtti vízterületről rajtoló hajók a Tijat-sziget délről történő megkerülése után a Kukuljari világítótorony vonalában futottak be a célba. A kreuz szakasz végén a Brightly és az MZH a Kamenica-sziget takarását jól kihasználva jutott az élre, mögöttük a Vabeko és a Sunmoney küzdött a harmadik helyért. A hátszeles szakaszon a 23-25 csomó körüli szélben a mezőny fele spinnakert húzott, míg a többiek a biztonságosabbnak tűnő génua használatát választották. A spinnakerezők sebességi fölényüket ki tudták használni, a 6 tmf-es szakaszon fokozatosan a mezőny első felébe kerültek. Jordán Balázséknak sikerült megőrizniük a korábban kiharcolt vezető helyüket, mögöttük a B&D és a Vabeko között nagy küzdelem folyt a második, míg a Sunmoney és a Végre Arcok között az ötödik helyért. A csapatok végül ebben a sorrendben futottak be. Az eddig összetettben vezető Klaszik csak hatodik lett. Ez a befutási sorrend Jordánéknak kedvezett, akik így első futamgyőzelmükkel összetettben átvették a vezetést.

 

 

Nagy várakozás előzte meg a pénteki futamokat, mivel 6 csapat is esélyes volt a végső győzelemre. De a pénteki versenynapon az előrejelzéseket meghaladó, 30-35 csomós szél fújt a délután közepéig, így nem nyílt lehetőség újabb futam(ok) megrendezésére. Az összetett verseny a korábban megrendezett 4 futamban elért helyezések alapján alakult ki, kieső futam nélkül.

 

 

Péntek délután került sor a XV. Sail-ing Business Cup díjkiosztójára a biogradi Soline Kempingben. A versenyt 4 futam összesített eredménye alapján a Jordán Balázs kormányozta Brightly csapata nyerte, akik így a 2014-17. között összességében legeredményesebb csapatnak járó Jordán Károly Vándordíjat is újabb egy évig őrizhetik. Pontazonossággal lett második Varga Lajos a Klaszik csapattal, a Végre Arcok Czégai Péterrel pedig bronzérmesek lettek.

 

 

XV. Sail-ing Business Cup végeredmény

 

A Sail-ing Kft. következő versenye az ősszel megrendezésre kerülő Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság lesz, idén is Elan 350-es vitorlásokkal és SNEWISPORT LIVE tracking-gel. A versenykiírás már elérhető és nevezni is lehet Budaörsön (Mátra u. 18/a) és Balatonfüreden (Évadnyitó-, Kékszalag-, Nagyhajós Bajnokság versenyiroda). Bővebb információ és részletek a verseny weboldalán érhetőek el.

 

 

XV. SBC, Piskera

 

SNEWISPORT versenyarchívum   >>>

SNEWISPORT Facebook   >>>

XV. SBC SNEWISPORT fényképek   >>>

 

Sail-ing Business Cup   >>>

 

Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság (MTNB)  >>>

 

 

MTNB 2016

 

 

A SNEWISPORT köszöni a LIVE tracking támogatóinak együttműködését!

 

snewisport

 

LAST_UPDATED2
 
 
2024. 05. 26.
Ma Fülöp és Evelin napja van.

snewisport kereső

Vitorlázás

Utazási információk

on-line versenyközvetítés - LIVE tracking, & hírportál, e-mail: info snewisport hu I...I BHKE Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2007-2020. SNEWISPORT