Banner
Banner
Banner








Változtak az időjárási veszélyjelzés kritériumai! PDF Nyomtat Email
Írta: Balazs   
2011, MARCH 25, FRIDAY 13:46

2011.03.25.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2010. november 22-től változtatott a veszélyjelzések kritériumain. A változtatások célja: az egyes veszélyes időjárási helyzetek esetleges túlbiztosítottságának csökkentése, a rendszer további hatékony működtetése, valamint a hazai és az európai veszélyjelző rendszer folyamatos harmonizálása. Az új veszélyjelzési rendszerben előzetes figyelmeztetést és riasztást a következő időjárási eseményekre adnak ki: heves zivatar, felhőszakadás, széllökés, ónos eső és hófúvás.


Mindezek mellett tartós, nagy mennyiségű eső, hó lehetőségére, illetve a hőhullám, rendkívüli hideg, továbbá a tartós, sűrű köd, és a talaj menti fagy előfordulására is készítenek előzetes figyelmeztetést, de ezekhez riasztás nem kapcsolódik.

A fent felsoroltak esetében a veszélyjelzés két lépcsőben valósul meg.

- Első lépcsőben készül egy, az adott napra, valamint a következő napra szóló, szöveges és térképes formában is megjelenő „előzetes figyelmeztetés”, amelyben a legvalószínűbb veszélyes időjárási események várt térbeli és időbeli alakulásának leírását találhatjuk meg. Ez egy olyan időjárás - előrejelzés, amely kifejezetten a veszélyes időjárási eseményekre koncentrál.

- Második lépcsőben kerül sor a „riasztás” kiadására*. Ez azt jelenti, hogy a riasztási térképen is felhívják a figyelmet az eseményre. Erre akkor kerül sor, amikor a veszélyjelző meteorológus meggyőződik arról, hogy az időjárási feltételek adottak az előzetes figyelmeztetésben jelzett veszélyes időjárási események előfordulásához.

Az előző rendszerhez képest a fontosabb változások között szerepelnek a következők:

- viharos szél esetében, amennyiben a legerősebb várt széllökések nem érik el a 70 km/h-t (a korábbi 60 km/h helyett), nem kerül sor veszélyjelzés kiadására;
- a rendkívüli hideggel kapcsolatban az eddigi narancssárga színű jelzés mellett citromsárga és piros jelzés is kibocsátásra kerülhet;
- a jövőben felhőszakadások esetén két veszélyességi szint (citromsárga és narancssárga) kerül kibocsátásra.

Továbbá az új veszélyjelzési rendszerben a „nem heves”, általános zivatarokra csak a szöveges előzetes figyelmeztetésben hívják fel a figyelmet. Heves zivatarokra - amelyekhez 90 km/h-t meghaladó széllökések és/vagy nagy méretű jég (jégátmérő > 2 cm) társulhat - előzetes figyelmeztetést és riasztást is kiadnak.

Az OMSZ veszélyjelzési rendszerének célja, hogy a zivatarok azon csoportját jelezze előre, amelyekhez a villámtevékenység mellett olyan viharos széllökés vagy nagy méretű jég társul, ami jelentős károkhoz, személyi sérüléshez vezethet. Emellett azonban szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy egy „nem heves”, nyári félévben gyakorta előforduló zivatar is lehet veszélyes időjárási jelenség, a lehetséges villámcsapás már önmagában komoly balesetveszélyt hordoz, hiszen embert érő villámcsapás halálos is lehet!

* A veszélyes időjárási esemény típusától, illetve az időjárási helyzettől függ, hogy már közvetlenül a veszélyes időjárási esemény kialakulása előtt pár órával, vagy éppen csak a veszélyes időjárási esemény kialakulásának felismerésekor adható ki a riasztás.


Összefoglaló táblázat azokra a veszélyes időjárási elemekre, amelyekre előzetes figyelmeztetést, és riasztást adnak ki a megújuló rendszerben.

 

Veszélyes időjárási esemény Jel Veszélyességi szint rövid jelentése
Heves zivatar 1 Néhol előfordulhat heves zivatar.(alacsony bekövetkezési kockázat)
2 Szórványosan fordulhat elő heves zivatar.(közepes bekövetkezési kockázat)
3 Többfelé fordulhat elő 90 km/h-t meghaladó széllökésekkel járó heves zivatar.(magas bekövetkezési kockázat)
Felhőszakadás 1 Intenzív záporokhoz, zivatarokhoz társuló nagy mennyiségű csapadékból helyenként rövid idő alatt több mint 25-30 mm hullhat.
2 Intenzív záporokhoz, zivatarokhoz társuló nagy mennyiségű csapadékból helyenként rövid idő alatt több mint 50 mm hullhat.
Széllökés 1 A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.
2 A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t.
3 A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 110 km/h-t.
Ónos eső 1 Gyenge ónos eső. A várt csapadékmennyiség általában néhány tized (> 0,1) mm.
2 Tartós (több órás) ónos eső. A várt csapadékmennyiség meghaladhatja az 1 mm-t.
3 Tartós (több órás) ónos eső. A várt csapadékmennyiség meghaladhatja az 5 mm-t.
Hófúvás 1 Gyenge hófúvás. A friss hóval fedett területeken az erős széllökés alacsony hótorlaszokat emelhet.
2 Erős hófúvás. A friss hóval fedett területeken a viharos széllökés helyenként magas hótorlaszokat emelhet.
3 Erős hófúvás. A friss hóval fedett területeken a nagyon viharos széllökés többfelé magas hótorlaszokat emelhet.


* Egy zivatart akkor tekintünk „hevesnek”, ha az alábbiak közül legalább az egyik fennáll:
- a legerősebb széllökések meghaladják a 90 km/h-t („károkozó szél”)
- a jég átmérője meghaladja a 2 cm-t („nagyméretű jég”)



Az új rendszer részét képezi a tartós, nagy mennyiségű eső, illetve hó előfordulásának lehetőségére figyelmeztető veszélyjelzés is. Ezekre az időjárási elemekre előzetes figyelmeztetést adnak ki.

Veszélyes időjárási esemény Jel Veszélyességi szint rövid jelentése
Tartós, nagy mennyiségű eső 1 24 óra alatt több mint 20 mm csapadék hullhat.
2 24 óra alatt több mint 30 mm csapadék hullhat.
3 24 óra alatt több mint 50 mm csapadék hullhat.
Havazás 1 24 óra alatt 10 cm-t meghaladó friss hó hullhat.
2 24 óra alatt 20 cm-t meghaladó friss hó hullhat.
3 24 óra alatt 30 cm-t meghaladó friss hó hullhat.




A veszélyjelző rendszer részét képezik az úgynevezett speciális figyelmeztetések is, amelyekben a hőhullám, rendkívüli hideg, továbbá a sűrű köd, és a talaj menti fagy előfordulásának lehetőségére hívják fel a figyelmet.


Veszélyes időjárási esemény Jel Veszélyességi szint rövid jelentése
Rendkívüli hideg 1 Hőmérséklet - 15 °C alá csökkenhet.
2 Hőmérséklet - 20 °C alá csökkenhet.
3 Hőmérséklet - 25 °C alá csökkenhet.
Hőhullám 1 Napi középhőmérséklet általában 25 °C felett alakulhat.
2 Napi középhőmérséklet 3 napon keresztül általában 25 °C felett, vagy egy nap során általában 27 °C felett alakulhat.
3 Napi középhőmérséklet 3 egymást követő napon általában 27 °C felett alakulhat.
Tartós, sűrű köd 1 Tartós (> 6 óra) sűrű köd (látástávolság pár száz méter).
Talajmenti fagy(április 1. - október 31.) 1 Felszín közelében a hőmérséklet 0 °C alá süllyedhet.




További fontos tudnivalók!

Teljes képet a veszélyes időjárási helyzetre vonatkozóan a veszélyjelzés minden elemének (térképes riasztás, szöveges és térképes előzetes figyelmeztetés) együttes áttekintésével kaphatunk!

Az időjárás - előrejelzés, veszélyjelzés mindig egy meghatározott időszakra, időtartamra vonatkozik, és nem egy adott időpontra. Továbbá ezek a prognózisok nem a különböző időjárási események közvetlen, vagy közvetett következményeinek, azokból esetlegesen eredő káreseményeknek előrejelzésére utalnak.

Az egyes időjárási események nem ugyanolyan pontossággal és időelőnnyel jelezhetők előre! Az előrejelzések elméletileg sohasem érhetik el 100%-os pontosságot. Egy adott területre kiadott figyelmeztetés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek a veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. Az előzetes figyelmeztetés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján!

A legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

A veszélyjelzéseket a nap 24 órájában szükség szerint folyamatosan frissítik.

Egy bizonyos tér és időskála alatt, vagyis a nagyon kis területekre korlátozódó, illetve rövid ideig (általában néhány percig) tartó jelenségek jelzése nem célja a veszélyjelzési rendszernek.

Az új veszélyjelző rendszer működéséről, az egyes veszélyes időjárási elemekről, valamint a veszélyjelzés lehetőségeiről és korlátairól további részletes leírás olvasható a http://met.hu/riasztas/riasztas_ismerteto.html weboldalon.

 

 

met.hu - snewisport

LAST_UPDATED2
 
 
2024. 04. 29.
Ma Péter napja van.

snewisport kereső

Vitorlázás

Utazási információk

on-line versenyközvetítés - LIVE tracking, & hírportál, e-mail: info snewisport hu I...I BHKE Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2007-2020. SNEWISPORT