Banner
Banner
Banner








Roboat, az ember nélküli vitorlás PDF Nyomtat Email
Írta: Balazs   
2008, DECEMBER 13, SATURDAY 08:42

2008.12.13.

A 3,75m hosszú Roboat vitorlás egy módosított Laerling, amit napenergia hasznosítására képes panelekkel látták el európai vitorlás szakemberek. Az idén elnyerték vele a World Robotic Sailing Championship díjat. A díjnyertes hajó képes emberi beavatkozás nélkül (full robot pilot), előre beállított versenyútvonalakat megtenni. A navigációt egy Linux környezetben működő Mini-ITX végzi.

 

A számos szenzoroktól rengeteg információ - GPS adatok a pozícióról és a sebességről, ultrahangos mérési eredmények a szél sebességéről és irányáról -  fut be a feldolgozó egységhez. A járművet felszerelték dőlés-kiegyenlített iránytűvel, páratartalom-, levegő- és vízhőmérséklet, vízmélység mérővel is.

 

A napcelláknak köszönhetően a hajó energiaellátás tekintetében majdnem független, de backup megoldásnak a napelemek mellé elhelyeztek két metanol üzemanyagcellát is.

 

Az emberi beavatkozás nélkül működni képes vitorlás már bebizonyította, hogy képes rövid versenytávokat hatékonyan teljesíteni. A készítők következő küldetése a vitorlással egy nyolc hétig tartó Európa-Karib térségi túra, ami megközelítőleg 4.000 mérföld lesz.

 

 

snewisport
LAST_UPDATED2
 
 
2024. 04. 20.
Ma Tivadar napja van.

snewisport kereső

Vitorlázás

Utazási információk

on-line versenyközvetítés - LIVE tracking, & hírportál, e-mail: info snewisport hu I...I BHKE Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2007-2020. SNEWISPORT