Banner
Banner
Banner








Sztárok és katamaránok a Balaton legnagyobb versenyén PDF Nyomtat Email
Írta: Balazs   
2010, JUNE 29, TUESDAY 06:26

2010.06.29.

Pénteken rajtol a 42. Kékszalag, a Balaton legnagyobb vitorlásversenye. Szekcionált rajt, 40 lábas katamaránok és sztárok teszik izgalmasabbá a várhatóan 700 fős mezőnyt.

Ez lehet az új évezred legizgalmasabb versenye. A Lisaval (Libera) elért 9 győzelem után Litkey Farkas idén katamaránnal próbálja megvédeni bajnoki címét, és megszerezni a jubileumi, 10. győzelmét. A Kékszalag története során idén először külön kategóriában állhatnak rajthoz a katamaránok, ezzel a lehetőséggel számos élversenyző élni is fog. A Liberás mezőny is megerősödött és kibővült. Megfelelő szélviszonyok esetén az abszolút győztes megdöntheti a Nemere II 1955-ben beállított 10 óra 40 perces rekordját is!

 

Kékszalag, fesztivál, celebek

Azt már megszokhattuk, hogy a Kékszalag az elmúlt évek során egy fesztivál lett, számos híresség felvonultatásával. Minden évben csütörtökön rendezik a Kékpántlikát, majd pénteken elrajtol a Kékszalag, melyen egyre többen indulnak, köztük a hazai celebek egy része. Így lesz ez idén is, a 2010-es versenyen ott lesz Sebestyén Júlia, Fábry Sándor, Ádok Zoli, Tabáni István, Demcsák Zsuzsa, Vujity Tvrtko, Hajas László, Varga Viktor, Végvári Eszter, Turán Frigyes, Babinyecz Timi, Dobó Ági, Kaló Jennifer, a Rippel fivérek, Liptay Claudia. Sipos Tominak tavaj annyira megtetszett a vitorlás sport, hogy tagja lett a Raffica Sailing Team-nek, együtt edztett a csapattal, és idén már állandó csapattagként lesz a fedélzeten. A 42. Kékszalagra meghívást kapott Kósa Lajos, Balatonfüred testvérvárosának, Debrecennek polgármestere is.

 

A 2010-es Kékszalag egy új fejezet kezdete

Az idei, 42. Kékszalag sporttörténelmi jelenőséggel bír. A verseny 1934-es kezdete óta első alkalommal került be a versenykiírásba az összevont többtestű hajóosztály, és többek között emiatt a szekcionált rajt. A nemzetközileg is nagy fejlődésen átesett többtestű hajóosztály megjelnése alaposan átrendezte az élmezőnyt. Katamaránnal áll rajthoz Likey Farkas, Wossala György, ifj. Scholtz Imre, Dr. Szilassy László, Diószegi Zoltán, Fehér Zsolt, és Gerő András. A többtestű vitorlások pontenciálja jól látszódott a Rund Um-on és a Fehér Szalagon egyaránt. A Bodensee éjszakai versenyének címvédője, a Raffica (Király Zsolt) közel három órával ért hamarabb célba, mint tavaj, de idén ez az abszolút hatodik helyhez volt elég. A dobogós helyeket nagy fölénnyel az eXtreme 40-es katamaránok szerezték meg, Zsolték a Libera osztályban másodikok lettek. A Fehér Szalag volt a szekcionált rajt balatoni főpróbája, ami jól sikerült. A klasszikus hajók után fél órával indulhatott a mezőny többi vitorlása, köztük a Liberák, és a katamaránok. Már a kenesei bójánál utólérte a Concept 25 és a Twin-Go az élmezőnyt, majd hamarosan el is húztak. Végig szoros küzdelmet vívott a két katamarán az abszolút első helyért, amit a Twin-Go szerzett meg. Ráadásul a Sirocco-t legyőző katamaránok nem eXtreme 40-esek voltak!

 

Megdőlhet a Nemere II rekordideje

A 42. Kékszalag T-Mobile Nagydíjon várhatóan az élmezőny több hajója is megdönthenti az 1955. óta élő rekordidőt. A pálya elvileg azonos, de ez vita tárgyát képezi, mivel akkoriban nem volt GPS, így csak a leírásokból ismert a bóják eredeti helyzete. Idén is rajthoz áll a legendás Nemere II Czégai Péter kormányzásával, de nem a címvédésre készülnek. Kedvező szél esetén szoros verseny a többtestűek, egy RC44-es és a Liberák között lesz az új rekordidőért. Utóbbiaknál idén engedélyezett a trapéz, aminek használatával tovább növelhető az amúgy sem lassú vitorlások sebessége.


Meglesz-e Farkynak a jubileumi, 10. Kékszalag győzelem?

Litkey Farkas tavaj még a Lisa-val lett eslő, akkor a Raffica majdnem legyőzte őket. Idén Király Zsolt a tovább fejlesztett Raffica-val indul, de Farky váltott. A katamarán osztály megjelenése több külföldi csapatnak is felkeltette az érdeklődését. A címvédőnek most új kihívókkal kell megküzdeni egy számára is új hajóosztályban.

 

 

 

snewisport

LAST_UPDATED2
 
 
2024. 05. 16.
Ma Mózes és Botond napja van.

snewisport kereső

Vitorlázás

Utazási információk

on-line versenyközvetítés - LIVE tracking, & hírportál, e-mail: info snewisport hu I...I BHKE Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2007-2020. SNEWISPORT