Banner
Banner
Banner

Az Africa-Europe Challenge ma mutatkozik be Tenerifén az AKCS-EU Közös Parlamenti Közgyűlésén Nyomtat Email
Africa-Europa Challenge

2010.03.30.

Az Africa-Europe Challenge (AEC) projekt két alapítója, Gál József és Dr. Kondricz Péter meghívást kapott az AKCS-EU Közös Parlamenti Közgyűlés (ACP-EU Joint Parliamentary Assembly) március 30-ai programjára, a Costa Adeje-n található Magma konferenciaközpontba.

 

 

2010. március 27-étől április 1-jéig a Kanári-szigeteki Tenerifén tartja 19. ülését az AKCS-EU Közös Parlamenti Közgyűlése. Az Európai Unió, másrészt a Cotonou-i Megállapodást aláírt afrikai, Karib-szigeteki és csendes-óceániai országok képviselőit tömörítő apparátus, valamint az Európai Parlament küldöttségének közös plenáris ülésének főbb témái:

 

- Haiti újjáépítése és rehabilitációja a szerencsétlenség után, valamint a szegénység és a természeti katasztrófák

közötti összefüggés

- az éghajlatváltozás AKCS-államokra gyakorolt gazdasági és pénzügyi hatásai

- a nemzetközi egészségügyi finanszírozás érdekében létrejött Global Fund együttműködés

- vita a gazdasági partnerségi megállapodások jelenlegi alakulásáról

- az EU és Latin-Amerika közötti banánegyezmény és annak hatása az AKCS-országok és az EU banántermelőire

- szomáliai viszonyok, valamint

- a dél-szudáni béke megszilárdításának támogatása.

 

Az Africa-Europe Challenge (AEC) projekt két alapítója, Gál József és Dr. Kondricz Péter meghívást kapott az esemény március 30-ai programjára, a Costa Adeje-n található Magma konferenciaközpontba.

 

A 30-ai plenáris nap délelőtti szekciójában Margareta Wahlström főtitkár és Kristalina Georgieva, az Európai Bizottság nemzetközi együttműködésért, humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztosa előadása mellett Buti Manamela (Dél-afrikai Köztársaság) és Gibson Hlophe (Szváziföld) tart beszámolót. Ezt követően a Plenáris teremben mutatják be az AEC-projekt szülőatyjai a kulturális eseményekkel és gyermekeket célzó karitatív tevékenységgel átitatott Afrikát körülhajózó vitorlásverseny nemes céljait. A délután szekcióban munkacsoportok tárgyalják a megújuló energia és vízellátás, a fenntartható turizmus, valamint a régión belüli vándorlás kérdéseit.

Az AKCS-EU Közös Parlamenti Közgyűlésén kísérőrendezvény keretében képviselteti magát továbbá a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaság; az IPPF EN (International Planned Parenthood Federation European Network - Családtervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége Európai Hálózat, az Eurostep (progresszív fejlesztési szervezetek hálózata); az egészségüggyel foglalkozó európai

nem-kormányzati szervezeteket tömörítő Action for Global Health; a szegénység ellen küzdő SOS FAIM; a Zimbabwei Emberjogi NGO Fórum; valamint a bioüzemanyag elterjedését célzó Partners for Euro-African Green Energy.

 

A Közös Parlamenti Közgyűlés szorított munkarenddel ülésezik, a plenáris ülések általában 9-19-ig tartanak, gyakran már 8 órától különtalálkozók folynak, vitaebédek és kerekasztal beszélgetések is zajlanak. Mivel Magyarország lesz 2011-ben az EU Soros Elnöke, reméljük, hogy a soron következő 20. AKCS-EU Közös Parlamenti Közgyűlésnek hazánk adhat otthont jövőre.

 

AKCS-országok

(angolul: ACP - African, Carribean, Pacific Countries): azok az afrikai, karibi, csendes-óceáni országok, amelyek egyes EU tagállamok korábbi gyarmatai voltak, s amelyeket tradicionálisan speciális kapcsolat fűz egyes tagországokhoz. Ezekkel az államokkal kötötte meg az EK az eddigi négy Loméi Konvenciót. A viszonzás nélküli szabad piacra jutást biztosító konvenciók mellett az EU a Satabex és a Sysmin rendszer keretében pénzügyi segélyekkel is támogatja az ACP-országokat.

 

AKCS-EU (afrikai, karibi, csendes-óceániai – európai uniós) Közös Parlamenti Közgyűlés

Az AKCS-EU Közös Parlamenti Közgyűlés a Yaoundé Konvenciónak nevezett társulási megállapodás megkötésének eredményeképpen jött létre. Ez a megállapodás – amelyet ma Cotonou-i Egyezménynek neveznek – az Európai Uniót 78 afrikai, karibi és csendes-óceániai országhoz köti.

A megállapodás célja az volt, hogy javítsa az életszínvonalat és serkentse a gazdasági fejlődést az AKCS-országokban, és szoros együttműködést vezessen be ezen országok és az Európai Unió között. Az AKCS-országok képviselői évente kétszer, egy-egy hétig tartó plenáris ülésen találkoznak az Európai Parlament 78 küldött képviselőjével.

 

 

Az AEC egyik One Design flottája a Dufour 44 Performance lesz

 

 

AEC- snewisport

 

 

 
 
2018. 06. 25.
Ma Vilmos napja van.

snewisport kereső

Utazási információk

on-line versenyközvetítés - LIVE tracking, & hírportál, e-mail: info snewisport hu I...I BHKE Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2007-2018. SNEWISPORT
snewisport design: vegamedia.hu