Banner
Banner
Banner








Afrika-Európa Challenge (AEC) Nyomtat Email
Africa-Europa Challenge

2010.03.04.

Két magyar ötlete alapján egy év múlva rajtolhat az Afrika-Európa Challenge (AEC), Afrika kerülő vitorlásverseny. A flotta körbehajózza Afrikát, az út során a lehető legtöbb tengerparti afrikai országban megállnak, és 7-10 nap alatt megismerkednek a helyi hagyományokkal, szokásokkal.

 

Az Afrika-Európa Challenge (AEC) vitorlás verseny:

 

Afrika körülhajózása egy nyílt nevezésű vitorlás verseny, mely olyan amatőr vitorlázók számára kerül kiírásara (profik is jelentkezhetnek), akik rendelkeznek megfelelő gyakorlattal nyílttengeri versenyen való részvételre. A részvétel nem kizárólag a teljes versenyre vonatkozik, hanem egyes szakaszokon is indulhatnak a jelentkezők. A hajókat részben a verseny rendezősége biztosítja a csapatok számára, ezek one-design vitorlások, de saját hajóval is el lehet indulni. A verseny szakaszokból áll a megállókat jelentő országok között, valamint pályaversenyekből, amelyek az egyes állomásokon kerülhetnek megrendezésre.




A programsorozat megnyitója, és a verseny rajtja Máltán lesz 2011. május végén.

A flotta a Szuezi-csatorna felé indul, majd a Vörös-tengeren halad végig. Afrika keleti partja mentén érik el Dél-Afrikát, várhatóan 2011. szeptemberében. A Jóreménység-fokot elhagyva északi irányban vitorláznak Afrika nyugati oldalán Gibraltárig. A Földközi-tengerre visszatérve 2012. márciusában kötnek ki a hajók Máltán.

A maga nemében egyedülálló vitorlásverseny megálmodója, és tulajdonosa Gál József és Dr. Kondricz Péter.


Gál József 1985-1987 között társával, Fa Nándorral, sajátépítésű Balaton 31-es St. Jupát nevű vitorlás hajójukkal, első magyarként megkerülte a Földet, akkor a legnehezebb útvonalat választva, keleti irányban a három déli fok megkerülésével (Jóreménység-fok, Tasmánia, Horn-fok) értek célba. Később, 1991-1996 között feleségével és fiával - szintén saját tervezésű és építésű - Equator nevű vitorlás hajójuk fedélzetén ismét útra kelt, és kelet-nyugati irányban másodszor is megkerülte a Földet. A Földkerülő magyar skipper 1981-ben kezdett vitorlázni, ma többek között a Magyar Vitorlás Szövetség Tengeri Bizottságának elnöke, az MVSZ Oktatási központjának létrehozója és irányítója.

 

Dr. Kondricz Péter végzett EU jogászként a Munkaügyi Minisztériumban dolgozott, majd a Matáv Rt. vezérigazgatóságában volt jogtanácsos. Ezt követően vezető jogtanácsadója lett az Oracle Corporation Közép-Európai részlegének. A Sun Microsystemnél jogi igazgatóként dolgozott, jelenleg a Nav N Go jogi igazgatója.

 

 

Gál József, Dr. Kondricz Péter és Afrika

 

Az AEC nem csupán egy vitorlásverseny a sok közül. A szervezők komoly politikai, gazdasági, és kulturális célokat tűztek ki, melyeket a versenyt is magában foglaló rendezvénysorozat keretében valósítanak meg.

 

 

Az Africa-Europa Challenge (AEC) célja


A programsorozat célja, hogy erősítse az Európai Unió és az Afrikai Únió vezetői által megfogalmazott új típusú, a felek egyenrangúságán és kölcsönös gazdasági, politikai és kulturális érdekein alapuló együttműködést. A közel egy évig tartó vitorlás eseménysorozat és a hozzá rendelt nyilvánosság a maga nemében egyedülálló módon kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy az európai és afrikai országok népei jobban megismerhessék egymást. Az AEC lehetőséget biztosít minden országnak ahol a regatta megáll, hogy a nyilvánosságon keresztül megfogalmazza és eljuttassa üzenetét az európai nyilvánosságnak, világnak. Bemutassa azt, ami vonzó és szép országában, és beszéljen arról, milyen problémákat kell megoldania.

 

Az AEC célkitűzései:

- az esemény ideje alatt Afrikára irányítsa Európa és a világ figyelmét

- bemutassa Afrika országait, szépségeit, lehetőségeit, gondjait

- közvetítse az Európai Unió üzenetét az afrikai országoknak, és az Afrikai Unió üzenetét Európának

- összegyűjtse azokat az együttműködést célzó szándékokat (szellemi, anyagi, pénzügyi), amelyek a kölcsönös érdekek alapján Afrika és Európa között bontakozhatnak ki

- olyan kapcsolatok születésében segítsen, amelyek hosszú távú hasznot hozhatnak mindkét félnak (pl. turizmus)

- a sport, a vitorlázás barátságteremtő erejét felhasználni fenti célok megvalósítása érdekében

 

 

Őexcellenciája Jodo Miguel Vahekeni Úr az Angolai Köztársaság Nagykövete és Gál József a sajtótájékoztatón



Kultúra, tudomány, turizmus, Afrika Koncert


Az egyes állomásokon tematikus összejövetelek kerülnek megrendezésre, amelyek az adott ország számára valamely fontos témát ragadnak meg kulturális, tudományos vagy egyéb területen.

 

Minden érintett afrikai ország bemutatkozik és megfogalmazza üzenetét a verseny nyújtotta nyilvánosságnak (pozitívumait, gondjait, céljait).

 

A hajózásban résztvevők és a hozzájuk kapcsolódó vendégek a verseny események előtt illetve után az adott országban turisztikai programon is részt vehetnek.

 

Az eseménysorozat vége egy nagy nemzetközi zenei koncert, ahol megjelennek azok a zenekarok, zenészek, énekesek, akik támogatják Afrikát. A koncertet televíziós show keretében, mint „Afrika Koncertet” világszerte közvetítik a televíziók.

 


Gyermekprogram: „Future without Distance”


A „Future without Distance” gyermekprogram elindításának célja az EU és AU gyermekei, (a jövő generációja), élő, közvetlen, partnerségen alapuló együttműködést építsenek ki. Az FwD lehetőséget biztosít arra, hogy a gyermekek szervezett keretek között követhessék és interaktív folyamatos kapcsolatot tarthassanak fenn az Afrikát körülhajózó flottával. Ennek keretében kerülhet sor iskolák testvérkapcsolatának kiépítésére, EU-AU témájú vetélkedők megszervezésére, ismeretterjesztő szakkörök működtetésére. A program megvalósítása a média és az internet, mint egyetlen lehetséges eszközök használatával történik.

 

 

 

 

 

 

 

snewisport

 

 
 
2024. 03. 28.
Ma Gedeon és Johanna napja van.

snewisport kereső

Vitorlázás

Utazási információk

on-line versenyközvetítés - LIVE tracking, & hírportál, e-mail: info snewisport hu I...I BHKE Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2007-2020. SNEWISPORT