Banner
Banner
Banner








Megszerezheti a kupát a BMW ORACLE Racing PDF Nyomtat Email
Írta: Balazs   
2010, FEBRUARY 12, FRIDAY 19:03

2010.02.12.

A BMW ORACLE Racing Team nyerte a 33. America Kupája verseny első fordulóját Valenciában. Nehéz dolga lesz vasárnap a címvédő Alinghi 5-nek.

 

Ma reggel kihajózott mindkét csapat a Valencia előtti vízterületre. Sokáig várták a megfelelő rajtidőpontot, végül 6-7 csomós szélben 14:35-kor elrajtolhatott a 33rd America's Cup vitorlásverseny első fordulója.

 

Bejött James Spithill agresszív Mach Race taktikája, és rögtön az elején hibára kényszerítette ellenfelét. A hibát rögtön jelezték a piros-sárga kockás zászlóval, amit rövidesen a zsúrihajó jóvá is hagyott, és kitűzte a kék zászlót. Az Alinghi 5 rajtvonal előtt feltartotta a BMW ORACLE Racinget, aminek ki kellett térnie. A büntetés: a futam során egy 270 fokos fordulót kell tenni (még a befutó előtt), ez pedig sok időbe telik egy egyenes, gyors menetre készült katamaránnak.

 

Egy perccel a rajt előtt a két vitorlás egymás mellett, feszülten várta a rajtjelet, majd hirtelen az Alinghi 5 elindult, és amint lehetett átlépte a rajtvonalat. Ezalatt a BMW ORACLE leragadt, nem tudott elindulni. A címvédő ekkor közel 650 méteres és 1 perc 21 másodperces előnyre tett szert. A trimarán, miután sikerült elindulnia egyre gyorsult félszélben. Egy ideig még állt a papírforma, de hamarosan átvette a vezetést Russell Coutts amerikai csapata. A svájciaknak sikerült egyszer ledolgozniuk a közel 600 méteres hátrányukat, de visszalassultak. Az első bójához közeledve folyamatosan nőtt a BMW ORACLE előnye, 16-20 csomós sebeséggel és élesebben száguldtak, ami a hajó monumentális mérete miatt alig volt érzékelhető.

 

Az UP&Down pálya fordulójához közel másfél kilóméteres előnnyel érkezett a BMW ORACLE, és a tökéletesen kivitelezett fordulást követően orrvitorált húzva indultak visszafelé. Ekkor még bízni lehetett az Alinghi 5 bőszeles gyorsulásában, de a fordulót követő szakaszon kiderült, hogy bármit tesz a legénység a két vitorlás közti távolság folyamatosan nő. Ezen a szakaszon időnként a 30 csomós sebességet is megfutotta a merev vitorlás high-tech hajó, ami a lassabb szakaszokon sokkal könnyebben tudott kiemelkedni, mint a svájci katamarán. A célig 3 kilóméteres előnyt gyűjtöttek össze. Az Alinghi nyolc és fél perc múla érkezett meg a célterületre, a befutási időkülönbség viszont 15 perc 28 másodperc volt, mivel a futam végén a svájciaknak még meg kellett csinálni a futam elején kiszabott büntető fordulót, amit csak többszöri nekifutással tudtak végrehajtani.

 

Az első forduló a BMW ORACLE fölényes győzelmével ért véget, és igen nehéz helyztebe hozta a címvédő katamaránt. Mivel a verseny ideje alatt tilos a hajókon változtatni, kérédses mit tud kezdeni vasárnap az Alinghi 5 a nagyobb, nehezebb, de sokkal gyorsabb trimaránnal. Ha a vasárnapi háromszög pályán is James Spithill (AUS) halad át elsőként a célvonalon, akkor új gazdája lesz a legendás kupának, és visszakerülhet Amerikába.

 

 

 

 

 

 

snewisport

LAST_UPDATED2
 
 
2024. 05. 16.
Ma Mózes és Botond napja van.

snewisport kereső

Vitorlázás

Utazási információk

on-line versenyközvetítés - LIVE tracking, & hírportál, e-mail: info snewisport hu I...I BHKE Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2007-2020. SNEWISPORT