Györe nélkül a portugáliai világbajnokságra Nyomtat
Kajak-Kenu, sárkányhajó, rafting

2009.09.17.

Nagy reményekkel vág neki maratoni csapatunk a szeptember 18-án kezdődő crestumai világbajnokságnak. Storcz Botond felnőtt és Hüttner Csaba ifjúsági kapitány is aranyérmeket vár a versenyzőktől. Igaz, egy nagy közös sorozat megszakad: a nemzetközi szövetség eltiltása miatt Csabai Edvin párja, Györe Attila nem tarthat a válogatottal.


A Magyar Kajak-Kenu Szövetséghez hétfőn érkezett meg a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) levele, amelyben értesítik a testületet arról, hogy a tízszeres világbajnok Györe Attilát, aki a sárkányhajó világbajnokságon fegyelmi vétséget követett el 2010. december 31-ig eltiltják a versenyzéstől. Györe Attilának egy versenybíróval támadt afférja, s annak ellenére, hogy az incidenst követően a versenyző és a szövetség is elnézést kért a sportbírótól, az ICF kiemelkedően súlyos cselekedetnek ítélte meg a kenus tettét, amely miatt egyébként már az MKKSZ-ben lefolytatott fegyelmi eljárás után is elmarasztalták a versenyzőt.

Így Storcz Botond szövetségi kapitány az utolsó pillanatban Nagy Pétert nevezte meg Csabai Edvin párjaként a crestumai világbajnokságra. Bár Györe kiválása nagy érvágást jelent a csapat számára, a kapitány a szokásosat, vagyis érmek egész sorát várja a magyar csapattól.
„Noha az idén nem szerepeltünk Világkupa-versenyeken, így csak az Európa-bajnoki tapasztalatokra hagyatkozhatok, mégis úgy gondolom: ismét nagyon sikeres világbajnokság elé nézünk – magyarázta Storcz Botond. - Kenuban és női kajakban is a szokásoknak megfelelően nagyon erős a csapatunk, Csabai Edvin és Csay Reniék is esélyesek az aranyéremre, s a felkészülés alapján úgy gondolom, férfi kajakban is szerezhetünk érmeket. Bízom benne, hogy U23-as versenyzőink is eredményesek lesznek, bár sokat nem tudok erről a korcsoportról mondani, hiszen most először rendeznek számukra versenyeket a világbajnokságon.”
Hüttner Csaba ifjúsági válogatottját többségében a moszkvai síkvízi világbajnokságon kiválóan szereplő fiatal kajakosok és kenusok alkotják.
„Már Moszkvában kiderült, hogy ez a gárda magasan a korosztály fölé nő, így mindenképpen várom az érmeket, aranyakat a versenyzőinktől – magyarázta Hüttner Csaba. – „A legerősebb szakágnak, a női kajakot tartom, de kenuban és férfi kajak egyesben, Vasbányai Henriktől és Bucher Barnabástól is remélem a jó szereplést. Bár az ifik számára ez a sokadik nagy verseny ebben az idényben, azt kell hogy mondjam, fáradhatatlanok és ugyanolyan lelkesen vetik bele magukat a munkába és a versenyekbe, mint az idény elején tették.”
A magyar csapat névsora:
Férfiak, kajak
Felnőtt
K-1: Salga István, Noé Milán. K-2: Petrovics Máté, Jámbor Attila; Salga István, Péter Kristóf.
U23
K-1:
Boros Adrián, Kulifai Tamás
Ifjúságiak
K-1:
Bucher Barnabás, Aranyosi Gábor. K-2: Szabó Bence, Ceijner Benjamin; Szabó Balázs, Rauscher Máté
Férfiak, kenu
Felnőttek
C-1: Csabai Edvin, Nagy Péter. C-2: Csabai Edvin, Nagy Péter; Gilányi Zsolt, Korisánszky Péter
U23
C-1:
Devecseri Ádám, Szabó Bonifác
Ifjúságiak
C-1:
Vasbányai Henrik, Doczé Ádám. C-2: Vasbányai Henrik, Braun Benedek; Korisánszky Dávid, Doczé Ádám
Nők
Felnőttek
K-1:
Csay Renáta, Faldum Bereniké. K-2: Csay Renáta, Faldum Bereniké; Bara Alexandra, Gutyina Kinga
U23
K-1:
Havas Eszter, Horváth Lilla
Ifjúságiak
K-1:
Georgopoulou Alexandra, Váczai Enikő. K-2: Georgopoulou Alexandra, Farkasdi Ramóna; Fónagy Veronika, Groholy Orsolya
A verseny honlapja    >>>
mkksz - snewisport